App helpt bij gezond zwanger worden
App helpt bij gezond zwanger worden Foto: Bjorn Keizers

Eicel zoekt Zaadcel Gezond zwanger met app

Overal is tegenwoordig wel een smartphone-applicatie voor te krijgen. De GGD Twente springt hier handig op in door onder meer stoppen met roken en zelfs zwanger worden via apps te promoten.

De GGD Twente lanceerde afgelopen week het nieuwe smartphone-spel 'Eicel zoekt Zaadcel'. Gebruikers kunnen dit downloaden voor hun Android of IOS-telefoon via www.eicelzoektzaadcel.nl. Dit spel gaat over een belangrijk thema: hoe wordt ik gezond zwanger en geef ik mijn kind de beste kans op een goede geboorte? Veel tips voor gezond zwanger worden liggen voor de hand. Zo maakt het spel duidelijk dat roken en drinken slecht zijn voor de bevruchting en al helemaal tijdens de zwangerschap zelf. Daarnaast promoot het ook juist positief, gezond gedrag. Goed en gevarieerd eten is voor beide partners belangrijk en de zwangere vrouw zelf moet daarnaast foliumzuur slikken om de baby gezond te laten groeien. De app stelt de spelende man of vrouw vragen over zijn of haar leefstijl. Aan de hand van deze antwoorden worden hindernissen opgeworpen tijden s het spelen. Het uiteindelijke doel is om een zaakcel veilig naar een eicel te leiden.

Steun bij zwanger worden
De app is gericht op de doelgroep van 25 tot en met 40-jarige paren. Hoewel er op scholen vaak wel aandacht is voor seksuele voorlichting, blijkt het daadwerkelijk zwanger worden vaak een onderbelicht aspect in dit geheel. Met de gratis app moet dit veranderen, zo hoopt de GGD Twente. De GGD Twente is op dit moment erg actief met het inzetten van nieuwe media en smartphone-apps om dit soort boodschappen over te brengen aan zowel jongere als oudere doelgroepen en voor uiteenlopende thema's.
Zo werkt de GGD Twente momenteel samen met de Saxion Hogeschool om de nieuwe app StopMaatje te ontwikkelen die helpt met stoppen met roken.
Helaas blijkt uit cijfers van de GGD dat Twentenaren over het algemeen nog te veel roken. Onze regio zit samen met Zuid-Limburg, Friesland en Drenthe boven het landelijk gemiddelde qua rokers; ongeveer een kwart steekt regelmatig een sigaret op.