Restanten vertellen verhaal over Oldenzalers
Restanten vertellen verhaal over Oldenzalers Foto: Bjorn Keizers

Wie waren de Oldenzalers?

De bibliotheek van Oldenzaal organiseert momenteel een serie lezingen over de uitkomsten van het archologische en populatieonderzoek. Hierin staat de vragen centraal: wie waren de vroege Oldenzalers, en zijn zij ook nu nog te herkennen?

Het antwoord op deze laatste vraag is in ieder geval een duidelijk 'ja'. Dit toonde het afgelopen jaar gehouden DNA-onderzoek overtuigend aan. Er werd DNA afgenomen bij de lichamen die opgegraven werden bij werkzaamheden aan het Plechelmusplein. Deze werden vervolgens vergeleken met DNA-monsters van de huidige groep Oldenzalers. Dit toonde aan dat er een duidelijk verband is tussen de huidige en vroege bevolking.

Vijftal lezingen
Dinsdag werd de eerste van in totaal drie lezingen gehouden. Archeologisch onderzoeker Lisette Kootker ging hier in op het eetpatroon en de leefwijze van de vroegere Oldenzalers. De tweede lezing wordt komende dinsdag 14 februari gehouden. DNA-onderzoekser Eveline Altena gaat hier nader in op de details van het DNA-onderzoek en de relatie tot de overige vondsten. Archeoloog Gavin Williams is op donderdag 9 maart spreker. Als vierde is er de lezing van fysisch antropoloog Raphaƫl Panhuysen. Op dinsdag 14 maart legt hij uit hoe het onderzoek naar de 2.750 skeletten precies in zijn werk ging. Ook de ontdekkingen aan de graven zelf zijn fascinerend. Projectleider en voormalig regioarcheoloog Hans Oude Rengerink sluit de lezingen af op donderdag 23 maart.

Speculatie
De onderzoeken geven hard bewijs over in ieder geval de tijdsperiode van bewoning van Oldenzaal. Zo dateren de oudste skeletten uit de achtste eeuw, de jongste rond de negentiende eeuw. Niet alle begraven lichamen zijn echt van Oldenzalers, als Christelijk centrum werden hier ook mensen van buiten Oldenzaal begraven. Er is ook enige speculatie mogelijk; onder meer over wanneer Plechelmus precies naar Oldenzaal kwam en welke rol Vikingen speelden in het ontstaan.

Data Lezingen
De lezingen worden gehouden op: dinsdag 14 februari, donderdag 9 maart, dinsdag 14 maart en donderdag 23 maart. Alle dagen van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek in Oldenzaal. Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Dit kan via bibliotheekoldenzaal.nl of telefonisch op 0541-51 25 16