Veel bezoekers: mogelijk risico?
Veel bezoekers: mogelijk risico? Foto: Bjorn Keizers

Geen tent Boescabaal

Boescabaal, het voormalige Kapellenfestival moet dit jaar binnen gehouden worden. De gemeente Oldenzaal heeft besloten om geen vergunning te verlenen voor plaatsing van een feesttent bij zalencentrum Rouwhorst.


Het feest zou komende zondag gehouden worden in zowel de zalen van partycentrum Rouwhorst en in een tent buiten. Dit laatste gaat nu niet door; de veiligheid van bezoekers kan niet gegarandeerd worden.

Overleg niet gelukt
De gemeente probeerde om in goed overleg met Rouwhorst, de organiserende Kadolstermennekes en de hulpdiensten te kijken hoe de veiligheid van bezoekers gegarandeerd kon worden. Uiteindelijk bleek dat er geen goede risicoinschatting gemaakt kan worden. Hierop besloot burgemeester Schouten om de plaatsing van de tent te verbieden. De Kadolstermennekes zijn teleurgesteld, maar hebben wel begrip voor Schouten's besluit. "Als met een tent de veiligheid van bezoekers niet gewaarborgd kan worden, dan weegt dit zwaar voor ons."

Risico-analyse belangrijk
Het maken van risico-analyses is steeds belangrijker voor gemeenten. Juist bij festiviteiten met een groot aantal bezoekers zoals carnaval zijn er gevaren voor ongelukken, brand of erger. Deze wil de gemeente zoveel mogelijk beperken. Het maken van een risico-analyse is dan ook een integraal onderdeel van deze afwegingen.