Goede start voor peuters Hengelo
Goede start voor peuters Hengelo Foto:

Goede start op voorschool Hengelo

De Hengelose peuterspeelzalen van Spring! worden voorscholen. Afgelopen week tekenden de peuterspeelzalen een intentieovereenkomst hiervoor met het basisonderwijs.

De ondertekening tussen Spring! en de schoolbesturen Schaepman, Marncant-BSV en Primato is een belangrijke eerste stap in het toekomstscenario wat de gemeente en scholen voor ogen hebben. In een voorschool kan een peuter spelenderwijs leren en ervaren op een laagdrempelige manier. Nog voor zij naar de echte basisschool gaan. Hier werken zij dan aan taal, maar ook het omgaan met andere kinderen.

Goede start voor alle kinderen
De gemeente Hengelo wil dat alle peuters de gelegenheid krijgen om zo een goede start te maken. Een voorschool staat op een hoger niveau dan alleen een traditionele peuterspeelzaal; er wordt actiever gewerkt aan het voorbereiden van kinderen. Wethouder Claudio Bruggink verwacht dat dit uiteindelijk een merkbaar positief effect zal hebben op de prestaties in het basisonderwijs.

Eén bestuurder op één locatie.
De voorscholen en basisscholen gaan door nieuwe afspraken beter samenwerken onder de aansturing van één directeur. In de toekomst is het onderbrengen van de voorschool en basisscholen in één gebouw een speerpunt. De overstap van de peuterspeelzaal moet zo veel vloeiender worden voor kinderen. Deze visie kwam tot stand dankzij een stuurgroep van de kinderopvang, peuteropvang en het basisonderwijs in Hengelo. De gemeenteraad stemde vorig jaar oktober in met deze plannen.

Voorkomen van achterstanden
Deze aanpak van vroeger beginnen met een vorm van scholing heeft diverse praktische voordelen. Zo kunnen achterstanden voorkomen worden of in ieder geval al vroeg gedetecteerd. Daarnaast hebben kinderen van een niet-Nederlandse achtergrond baat bij een vroege blootstelling aan taal.