CvdK:
CvdK: "Moedig besluit van Lievers" Foto:

Gedeputeerde Erik Lievers stopt na felle kritiek

Erik Lievers stopt als gedeputeerde van de Provincie Overijssel. Dinsdagmiddag maakte Lievers zijn vertrek uit de politiek bekend. Een besluit wat een verrassing was.

De 51-jarige gedeputeerde heeft dinsdag per direct zijn ontslag aangeboden aan Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Hij nam sinds mei 2015 zitting in het College namens D66, in een coalitie met het CDA, ChristenUnie en VVD.

Kritiek op grote projecten

Aanleiding voor Lievers' plotselinge besluit ligt in de aanpak van grotere maatschappelijke projecten, zo schreef hij in zijn ontslagbrief. Als gedeputeerde had hij onder meer de portefeuilles duurzaamheid en energie, milieu en de Europese agenda.

Energieplan niet onomstreden

Afgelopen woensdag besprak de Provinciale Staten van Overijssel het investeringsvoorstel rondom Nieuwe Energie. Dit kwam tot stand met de inbreng van veel maatschappelijke partners. Deze dachten niet alleen mee, maar schreven ook mee aan het nieuwe beleid. Doel van deze insteek was om voldoende draagvlak te krijgen voor deze plannen.

Veell vragen

Deze benadering bleek voor de Staten echter een brug te ver, zo somde Lievers de ontstane situatie op. De fracties stelden een bijzonder groot aantal vragen en kwamen met moties en amendementen. Een teken dat steun voor het nieuwe beleid ontbreekt. Voor Lievers was dit de spreekwoordelijke druppel. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld spreekt van een moedig besluit. Het College van Gedeputeerden zal de portefeuilles opnieuw verdelen.