COA locatie Willemstraat
COA locatie Willemstraat Foto:

Hengelo sluit opvanglocaties
wegens afname vluchtelingen

Per 1 april zijn de laatste bewoners vertrokken uit de tijdelijke vluchtelingenopvang in Hengelo. Sinds oktober 2015 worden statushouders opgevangen in het voormalige Mediant-gebouw aan de Willemstraat en het voormalige woonzorgcentrum Hooghagen aan de Havezatenlaan. Maandag werden omwonenden geïnformeerd over de sluiting.

Nu de toestroom vluchtelingen afneemt, is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers van plan om beide locaties te gaan sluiten. Tijdens de grote vluchtelingenpiek vorig jaar was het een grote opgave om voldoende opvangplekken te realiseren in Twente. Hierbij werd ook creatief gedacht, bijvoorbeeld door oude scholen in te zetten als appartementen zoals in Denekamp gebeurde.
De locaties Willemstraat en Havezaten zijn zogeheten Aanvullende Opvanglocaties (AVO's). Deze locaties zijn in het leven geroepen om statushouders tijdelijk op te vangen. Dit zijn vluchtelingen die al een verblijfsvergunning kregen, maar nog niet door konden stromen naar een vaste eigen woning. De afgelopen maanden zijn veel statushouders uit de opvanglocaties weggegaan. Reden daarvoor is dat ze zijn doorgestroomd naar een woning in hun nieuwe woonplaats. Vanwege de terugloop is het voor het COA niet langer nodig om beide locaties open te houden.
Uiterlijk op 1 april 2017 vertrekken de laatste bewoners uit de locatie Willemstraat. Het contract tussen het COA en de eigenaar van het gebouw loopt nog tot 1 oktober 2017. De gemeente Hengelo gaat de komende tijd in gesprek met de eigenaar van het voormalige Mediant-gebouw over de invulling na 1 oktober 2017. Op dit moment verwacht het COA geen nieuwe toestroom. De komende maanden vertrekken ook de laatste bewoners uit de locatie Havezaten. Op 1 april 2017 zijn alle bewoners vertrokken. Het COA wil de locatie Havezaten aanhouden in haar zogenoemde stille reserve. Mogelijk dat er in de toekomst namelijk weer vluchtelingen komen.