Ieder kind moet mee kunnen spelen
Ieder kind moet mee kunnen spelen Foto: Petra Koenderink

Ieder kind kan meedoen met cultuur in Oldenzaal

Minimagezinnen in Oldenzaal met een laag inkomen kunnen vanaf nu een extra financiƫle vergoeding aanvragen voor deelname aan culturele activiteiten van hun kinderen, zoals muziek- of toneellessen.

Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede is de afgelopen jaren gestegen als gevolg van de economische crisis. Ongeveer 130.000 kinderen groeit op in een gezin met langdurige armoede. Helaas zijn culturele activiteiten vaak onbetaalbaar voor deze gezinnen. Muzieklessen kosten immers al snel honderden euro's, nog afgezien van de aanschaf van een instrument. Via Stichting Leergeld en welzijnsinstelling Impuls kunnen ouders een bijdrage aanvragen van maximaal 450 euro per jaar, per kind. Dit is afhankelijk van de hoogte van de kosten.

Emotionele schade door uitsluiting

Deelname aan dit soort activiteiten is een belangrijk aspect van meedoen in de samenleving in de brede zin. Kinderen in minimagezinnen hebben het zeker niet makkelijk op dit vlak. Zij staan veelal letterlijk en figuurlijk aan de kant terwijl klasgenootjes en vriendjes wel mee kunnen doen met culturele-, sport- en andere activiteiten. Dit soort uitsluiting zorgt voor concrete emotionele schade bij de kinderen.

Al langer projecten voor sport

Voor sportdeelname van kinderen uit minimagezinnen bestaan al langer bijdragen voor het betalen van contributie aan een sportclub of aanschaf van sportmiddelen. Daarnaast is er zelfs via Impuls een verjaardagsbox aan te vragen, waarin naast een klein geschenk ook traktaties zitten voor op school. Dit concept werd afgelopen jaar nog bekroond met de vrijwilligersprijs.
Er zijn dus mogelijkheden genoeg tot ondersteuning, mits ouders de weg weten te vinden. Wethouder Rob Christenhusz hoopt dan ook dat ouders gebruik zullen maken van deze mogelijkheden. "Deelname aan muziek en toneel zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom stimuleren wij dat als gemeente graag."

Aanvragen via Stichting Leergeld

Het aanvragen van een bijdrage loopt via Stichting Leergeld. Voor meer informatie of het aanvragen kan men contact opnemen via telefoonnummer 06-22 83 09 96 of per email via leergeld@impuls-oldenzaal.nl