Vluchteling kan weer naar school
Vluchteling kan weer naar school Foto:

Twentse Soroptimisten club steunt Syrische kinderen

De Twentse Soroptimistenclub is één van de Nederlandse Soroptimistenclubs die bijgedragen heeft aan een project om kinderen in Syrië te ondersteunen.

De Soroptimisten is een internationale club van vakvrouwen; vergelijkbaar met een service club die als doel heeft om andere vrouwen en meisjes te helpen in binnen- en buitenland. De Twentse club heeft leden uit Borne, Delden, Hengelo en Markelo. Drie jaar geleden werd gestart met een project om kinderen in Syrië te helpen. Dit leverde uiteindelijk ruim 500.000 euro op voor internationale hulp.
Doel van de actie was om de Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije naar school te laten gaan. Een leven in een vluchtelingenkamp is immers niet alleen onaangenaam en saai, maar ook slecht voor de ontwikkeling van deze kinderen. School geeft daarnaast ook een welkome afleiding van oorlogstrauma's.

Scholen en rugzakjes

De ingezamelde half miljoen euro werd goed gebruikt in Turkije. Zo werden in samenwerking met hulporganisatie UNICEF meerdere schoolgebouwen neergezet. Daarnaast kregen de kinderen een rugtasje met schoolspullen. Naast de bouw van nieuwe panden werd ook meubilair gekocht om bestaande panden als school te kunnen gebruiken.

Helft kinderen onderwijs

Deze maand liet UNICEF weten dat deze en andere investeringen het gewenste effect hebben. Ruim de helft van alle vluchtelingenkinderen in de schoolgaande leeftijd heeft toegang tot onderwijs. Turkije herbergt bijna een miljoen kinderen in deze doelgroep.