Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Filmhuis Oldenzaal vertoont
de filmklassieker Carmen

Op dinsdag 24 januari wordt om 14:00 uur bij Filmhuis Oldenzaal de filmklassieker Carmen vertoond. De film vertelt het verhaal van de opera Carmen van Georges Bizet uit 1875.

Regisseur Carlos Saura gebruikt het als decor voor zijn film over de danser en choreograaf Antonio (Antonio Gades), die in Madrid voorbereidingen treft voor een flamenco-balletversie van Carmen. Hij gaat op zoek naar de ideale danseres voor zijn versie en vindt een jonge debutante op wie hij verliefd wordt. Hun romance wekt weerstand binnen het gezelschap en vanaf dat moment gaat zijn leven steeds meer lijken op het verhaal dat hij op de planken wil brengen. Met muziek van Paco de Lucia, dans van Cristina Hoyos en vele andere grote namen uit de flamencowereld.

De Spaanse regisseur Carlos Saura (1932) is een instituut in de Europese cinema, al was het maar om zijn werklust. In de afgelopen vijftig jaar maakte hij meer dan veertig films en hij is nog steeds niet klaar. Hij is vooral bekend door de films die hij over dans maakt. In die films vormt de dans altijd de essentie van het verhaal. Hij maakt geen eenvoudige registraties door een hele batterij camera's langs een podium op te stellen, maar zijn camera volgt elke beweging van de dansers van dichtbij. Hij zit ze letterlijk op de huid. Hoewel Saura zelf altijd heeft volgehouden dat hij geen uitgewerkte choreografie volgde, geeft de film wel die indruk. Volgens hem was de samenwerking met flamenco-ster Antonio Gades indertijd zo goed dat ze geen choreografie nodig hadden.

De entreeprijs voor de film Carmen bedraagt € 7,50 euro (inclusief pauzedrankje). Kaarten zijn via de kassa van Stadstheater De Bond te verkrijgen (van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur of via 0541-539190 / www.stadtheaterdebond.nl).

Afbeelding