Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Gebruiksvoorwerpen
uit vervlogen tijden

Op vrijdag 13 januari (14.00 - 16.30 uur) toont Ineke van der Werf, eigenaresse van het museum 'De Sfeer van Weleer', in het kabouterhuisje (Hyacintenpad 2, Hengelo) een verzameling gebruiksvoorwerpen uit de 50-er en 60-er jaren. Het kabouterhuis is op initiatief van de Stichting Erfgoed Hengelo ingericht met meubilair passend bij de oorspronkelijke bouw in 1961.

Het privé museum 'De Sfeer van Weleer' heeft de inrichting van deze leuke woning verzorgd. Omdat het onmogelijk is om alle voorwerpen in deze kleine woning te kunnen uitstallen, wil Ineke van der Werf graag een verzameling gebruiksvoorwerpen tonen die in de loop van de 60-er jaren langzamerhand verdwenen zijn. Daar zit van alles tussen, zoals voorwerpen op huishoudelijk gebied, maar ook hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rokmaat die bij het naaien gebruikt werd om de plaats van de zoom te bepalen. Ook voor de mannen liggen er leuke voorwerpen bij, zoals een hoedenmaat en een heel oud gehoorapparaat. Alleen al door het bekijken komen de herinneringen vanzelf weer boven drijven. En Ineke vertelt er leuk over.

Veel mensen hebben al een kijkje genomen en genoten van de sfeer die duidelijk de 50-er en 60-er jaren weergeeft. De reacties zijn unaniem: 'Zo was het vroeger bij ons ook!' Voor de jeugd van nu is het leuk en interessant om te kunnen kijken hoe hun grootouders woonden en bijvoorbeeld een korset te zien liggen op de stoel naast de 'twijfelaar'. Het is erg leuk om deze bezichtiging met meerdere generaties te bezoeken.

Verdere inlichtingen: mevr. N. Bakker (tel. 074- 2915654) of Ineke van der Werf (tel. 0545-431540, www.sfeervanweleer.nl). Het is ook mogelijk om een afspraak te maken om het huisje te bezichtigen. In dat verband kunt u alleen contact opnemen met mevr. N. Bakker.