Afbeelding
Foto:

Proef met bladaarde in Hengelo uitgebreid

Fermenteren zorgt voor hoogwaardig hergebruik van bladafval. Het afgelopen jaar heeft Hengelo als eerste gemeente in Nederland geëxperimenteerd met het omzetten van bladafval in bladaarde. Na evaluatie van de proef blijkt de bladaarde van hoogwaardige kwaliteit en zijn de kosten voor het maken van de bladaarde nagenoeg gelijk aan die van het afvoeren van bladafval. Daarom breidt de gemeente de proef deze winterperiode uit.

Tijdens de proef worden afgevallen bladeren omgezet tot bladaarde. Dat gebeurt met een proces dat 'fermenteren' heet. Wethouder Marcel Elferink: 'Door te fermenteren wordt CO2- uitstoot voorkomen en ontstaat een hoogwaardig product. In ferment zitten bijvoorbeeld meer voedingsstoffen voor de bodem dan compost. Op deze manier krijgt afval een nieuw leven en creëren we een circulaire economie.'

Inzamelen bladafval

De gemeente Hengelo zamelt jaarlijks bladafval in tijdens de herfst- en winterperiode. In de vorige winterperiode (2015-2016) heeft de gemeente 300 ton van dit bladafval niet meer afgevoerd, maar gefermenteerd in slurven. Het bladafval wordt met behulp van een speciale machine in slurven verwerkt. De machine vermaalt het bladafval en mengt de toegevoegde materialen en bacteriën. Door het bladafval in slurven te persen, wordt de zuurstof afgedreven en ontstaat het fermentatieproces. Zo ontstaat een rijke voedingsstof voor de bodem.

Uitrijden bladaarde

De bladaarde is tijdens het experiment uitgereden in plantsoenen, de stadstuin en de groentuin. De ervaringen met het gebruik van bladaarde zijn positief. Zo groeit er minder onkruid in plantsoenen waar bladaarde werd aangebracht. Hierdoor hoeven de beheerders minder vaak te schoffelen. In de proefvakken met bladaarde zijn planten voller en is het blad groener. In de Groentuin van de SWB aan het Bartelinkslaantje blijkt de bladaarde, gecombineerd met eigen compost, zeer geschikt als potgrond.

Gratis zakje compost of ferment

In het kader van de Landelijke Compostdag kunnen inwoners van Hengelo één keer per jaar een gratis zakje compost ophalen bij het Milieupark aan de Wegtersweg. Sinds vorig jaar kunnen inwoners ook deze bladaarde ophalen (op is op!). De Landelijke Compostdag vindt in 2017 plaats op 25 maart.

Vervolg proef

Nu de bladaarde van hoogwaardige kwaliteit blijkt en de kosten voor het maken van de bladaarde nagenoeg gelijk zijn aan het verwerken, is uitbreiding van de proef een logisch vervolg. Daarom fermenteert de gemeente deze winterperiode 900 ton bladval in slurven. Dit grotere volume leidt bovendien tot een daling van de verwerkingskosten tot het niveau