Sterretjes

Het zal enkele dagen voor kerst zijn geweest dat ik gebeld werd door de echtgenote van een meneer die al langer ziek was. Ze hadden het vreselijke bericht gekregen dat hij snel zou komen te overlijden en wilden vooraf graag samen met mij wat zaken bespreken.
Toen ik bij ze thuis kwam was de sfeer verdrietig en terneergeslagen. De gezondheid van meneer ging nu echt hard achteruit. We spraken over van alles en nog wat en toen ik vroeg of ze ook kinderen hadden, barstten ze beiden in tranen uit. Hun enige dochter was enkele jaren daarvoor overleden en dit enorme verlies waren ze eigenlijk nooit te boven gekomen. Het afscheid van hun dochter, die in het buitenland woonde, was zwaar geweest. Temeer omdat zij daar was begraven en ze niet meer in staat waren haar graf te bezoeken. Het contact met de schoonzoon en de kleinkinderen was heel goed en warm. Ieder jaar met kerst en oud en nieuw kwamen ze naar Nederland en bleven dan logeren. Hier verheugde het echtpaar zich altijd enorm op en het begon in november altijd al bij ze te kriebelen.
Hij hoopte vurig dat hij er ook dit jaar nog bij kon zijn. Hij had de kleinkinderen beloofd om samen met hen op oudejaarsdag 'sterretjes' te gaan kopen en deze 's avonds samen met hen af te steken.
Maar helaas… zijn ziekte haalde hem in, tussen kerst en oud en nieuw kreeg ik het bericht dat meneer al was overleden. Gelukkig hadden ze nog wel samen de kerstdagen doorgebracht en dierbare herinneringen aan hun dochter op kunnen halen. Zo fijn om met de kleinkinderen over hun mama te kunnen praten. De kleinkinderen beloofden opa om ieder jaar met oud en nieuw 'sterretjes' aan te steken. Zo werd deze traditie samen met opa nooit vergeten.
Tijdens de lieve, intieme plechtigheid stond het gezin rondom de kist. De kleinkinderen ieder met twee brandende sterretjes. Eén voor hun mama en één voor opa…

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen.
Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.