Van links naar rechts: Janey Letteboer, Mellanie Schuurs-Lambers, Eda Sayin, Nefta Sandvliet en Helena Kurt.
Van links naar rechts: Janey Letteboer, Mellanie Schuurs-Lambers, Eda Sayin, Nefta Sandvliet en Helena Kurt. Foto: Steef Alblas

ROC van Twente en BTK Kraamzorg startten onlangs met een pilot om stagiaires van de opleiding Verzorgende IG met de specialisatie kraamverzorgende meer verdieping te geven.

Naast de actieve stage in de kraamgezinnen, lopen ze ook mee op andere afdelingen binnen BTK Kraamzorg. Hierdoor krijgen ze een bredere blik op het beroep kraamverzorgende en op de organisatie als geheel.

Nog beter uitgerust voor het vak van kraamverzorgende

"We stomen de studenten op deze wijze nog beter klaar voor het vak van kraamverzorgende," legt Hendrie Brunink, directeur BTK Kraamzorg uit. "Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij ons. Door deze toekomstige medewerkers mee te nemen in alle facetten van ons vak, zijn wij beiden bij gebaat. Ze volgen bijvoorbeeld ook extra de scholingen, zoals 'communicatie/ambassadeurschap', die we aanbieden aan onze kraamverzorgenden. Ook lopen ze mee op de afdeling planning en gaan mee met medewerkers die intakegesprekken voeren bij gezinnen. Hierdoor kunnen ze in het kraamgezin straks nog beter handelen, communiceren en zich inleven".

Kraamzorg gaat verder dan alleen zorg verlenen

Docent Annelie Dupon van ROC van Twente juicht de pilot ook toe. "Op school leren de studenten natuurlijk de theorie, maar ook dat kraamzorg meer inhoudt dan alleen directe zorgverlening. Denk aan signaleren, adviseren, oog hebben voor de organisatie waarin je werkt en ontwikkelingen op het vakgebied volgen. De stage bij BTK Kraamzorg sluit hier goed op aan. Daarnaast krijgen de studenten tijdens de stage op projectmatige basis verdieping in verschillende relevante kraamzorg onderwerpen. In alle opzichten is de samenwerking een meerwaarde."

Heel waardevol

Sinds 14 november jl. lopen zes studenten stage bij BTK Kraamzorg: "We vinden het super dat wij de eerste stagiaires zijn die deze verdiepende stage volgen; we zien het als een nog betere voorbereiding op ons vak. Ook tijdens de intake gesprekken met gezinnen leren we de verwachtingen van een gezin kennen. Deze kennis kunnen we straks goed inzetten als we aan de slag gaan als kraamverzorgende."

Over ROC van Twente

ROC van Twente is dé onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente. Ruim 2000 medewerkers verzorgen beroepsopleidingen, trainingen en cursussen voor bijna 18.500 studenten en cursisten op vijf hoofdlocaties in Almelo, Hengelo en Enschede, 'in-company' bij bedrijven en instellingen en op talloze kleinere onderwijslocaties in heel Twente.

Over BTK Kraamzorg

BTK kraamzorg is een dynamische en innoverende organisatie die met enthousiasme en ambitie kraamzorg levert Oost- en Noord Nederland. De kracht van BTK Kraamzorg is: Eén op één zorg verlenen vanuit het hart. Dit zegt alles over de kwaliteit en betrokkenheid van onze zorgverleners bij de cliënt.

Van links naar rechts: Janey Letteboer, Mellanie Schuurs-Lambers, Eda Sayin, Nefta Sandvliet en Helena Kurt.