Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Groener Hengelo aanjager
lokale groene initiatieven

Hengelo kent per 31 oktober de nieuwe Stichting Groener Hengelo. De stichting is ontstaan uit het eerder dit jaar opgerichte meldpunt voor duurzame burgerinitiatieven www.groenerhengelo.nl. Dit vanuit het idee dat er meer invulling moet worden gegeven aan het versterken van lokale groene ideeën en initiatieven.

Marc ten Barge, initiatiefnemer en medeoprichter van de stichting: 'Met Groener Hengelo willen we duurzame initiatieven uit de lokale gemeenschap ondersteunen en aanjagen, maar we willen vooral ook inspireren!' Ten Barge heeft de stichting samen met Rik Oude Munnink en Peter Waldt opgericht. Waldt vormt met Gerrit Maring en Eric Oude Munnink het bestuur van de stichting. Allen zijn woonachtig in Hengelo.

Voorzitter Maring: 'We zijn een onafhankelijk initiatief van, voor en door Hengelose inwoners en gericht op samenwerking met álle partijen die willen bijdragen aan een duurzamer Hengelo. Hierbij kijken we niet alleen naar bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook op economisch, ecologisch of sociaal-maatschappelijk vlak willen we bijdragen aan het verduurzamen van Hengelo.'

Met het project Energiek Slangenbeek deed de stichting vorige week mee aan de finale van de Energy Pitch-wedstrijd van de provincie Overijssel. (Startende) lokale energie initiatieven waren uitgedaagd om met ideeën te komen voor lokale energieprojecten die een maatschappelijke bijdrage leveren. Ondanks dat Energiek Slangenbeek uiteindelijk naast de eerste prijs greep, zegt Waldt: 'Met ons eerste project willen we meteen ambitie uitstralen en het wijkcentrum in de Hengelose wijk Slangenbeek letterlijk en figuurlijk energie gaan geven.'

Hun plan voorziet onder andere in het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de naastgelegen sporthal ten behoeve van het wijkcentrum en de wijkbewoners, een groen dak op de lager gelegen delen, een bijenkast en een buurtmoestuin. Volgens Maring is het project een belangrijke eerste stap om in de wijk een duurzame hotspot te realiseren met een sterke educatieve en informerende functie. Meer info: www.groenerhengelo.nl.