Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Vertoning film 'Amateurkunst in Hengelo – Verleden, Heden en Toekomst'

In het laatste weekend van mei werd onder de noemer van 'Weekendje WAK, Weekend Amateurkunst Hengelo' voor de tiende keer in Hengelo dit grote evenement rondom de amateurkunst gehouden. Een tiende keer is reden voor een feestje, maar ook reden om stil te staan bij de rijkdom van de amateurkunst in Hengelo.

Om dit in een blijvend monument te vatten is de Videofilmclub Hengelo, in samenwerking met de organisatie van de WAK, op pad gegaan om verleden en heden in beeld te brengen en om de aandacht op de toekomst van de amateurkunst te vestigen.
In de aanloop naar het Weekend van de Amateurkunst hebben zij interviews gehouden met amateurkunstbeoefenaars uit alle disciplines, met professionals die vanuit die hoedanigheid de amateurkunst ondersteunen en met de beleidsmakers. De interviews zijn portretten waarin de persoonlijke passie voor de kunst naar voren komt. Binnen de amateurkunst staat een combinatie van het inzetten van je talenten, het kunnen uiten van creativiteit en van betekenis zijn voor jezelf en anderen, centraal.
Tijdens het WAK-weekend afgelopen mei, werd door de filmclub vastgelegd hoe de stad in de ban was van het evenement. De film bestaat naast dit actuele beeldmateriaal ook uit historisch materiaal. Want niet alleen dateert in Hengelo de oprichting van de eerste verenigingen al van het einde van de 19e eeuw; de breedte van de amateurkunst die beoefend wordt is enorm.
Verleden, heden en toekomst staat ook voor de generaties die zich sterk hebben gemaakt voor een bloeiend cultureel leven, voor de generatie die dit voortzet en voor de jongste generatie, die gevoed wordt door wat er om hen heen wordt aangeboden, maar die ook zelf op innovatieve wijze een eigen kleur geeft aan wat hen bezighoudt.
Als er één ding uit deze film naar voren komt is het wel dat amateurkunst voor en door elke leeftijdsgroep wordt beoefend. Amateurkunst brengt én houdt mensen bij elkaar, voorkomt sociaal isolement, houdt mensen actief binnen een eigen netwerk en houdt mensen fysiek én mentaal gezond.
De film 'Amateurkunst in Hengelo' werd mede mogelijk gemaakt door de Fuldauerstichting en wordt op zondagmiddag 27 november vertoond bij MFA 't Berflo aan het Apolloplein 1.
De eerste vertoning is van 14.00-15.15 uur en wordt bijgewoond door de wethouder van cultuur Claudio Bruggink. De tweede vertoning is van 16.00-17.15 uur.
De organisatie van de WAK nodigt alle amateurkunstenaars die aanwezig zijn uit om in de tijd tussen de filmvertoningen in, deel te nemen aan een korte informatieronde over de WAK in 2017.
Meer informatie over de WAK is te vinden op de facebookpagina van WAK Hengelo: www.facebook.com/wak.hengelo en op www.kunstinhengelo.nl/actueel/