Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Tonzon: warmere vloer met minder energie

Het Thermoskussen is het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld, in 1980 uitgevonden door Ton Willemsen (TONZON BV Enschede). In de praktijk blijkt dit materiaal effectiever te isoleren dan andere materialen.

Zelfs bij nieuwbouwwoningen met al een hoge vloerisolatiewaarde hebben de Thermoskussen nog steeds een vaak opmerkelijk effect. De verklaring voor de betere isolatie is dat de Thermoskussen de warmte uit de vloer maar heel moeilijk kunnen overdragen aan de kruipruimte terwijl andere materialen zoals wol, pur-schuim en EPS (polystyreen) de warmte permanent naar onderen uitstralen. Het gevolg daarvan is dat begane grondvloeren sneller warm worden en veel langzamer afkoelen.
Door de betere isolatie wordt de vloer warmer en wordt meer energie bespaard. Bij woningen verwarmd met radiatoren bedraagt de gemiddelde besparing 15 tot 20%. Bij woningen met luchtverwarming en vloerisolatie is de besparing nog hoger en kan oplopen tot wel 40%. Ook voor het milieu en het klimaat heeft deze Nederlandse uitvinding vele voordelen. Voor productie, transport, opslag en montage is veel minder energie en grondstof nodig terwijl de besparing hoger is. TONZON Vloerisolatie is daarmee de meest klimaateffectieve isolatiematregel van dit moment.
De Thermoskussens worden gecombineerd met een stevig woningbreed zeil op de bodem van de kruipruimte Deze Bodemfolie stopt de verdamping van vocht. Daardoor kan er geen vocht uit de bodem meer doordringen tot in de woning. De warmere vloer en de lagere vochtigheid geven schimmels en huisstofmijten nauwelijks nog kans. Het resultaat van deze gecombineerde aanpak is een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning.