Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Wandelen in het donker en luisteren naar
verhalen tijdens de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 29 oktober worden er tijdens de Nacht van de Nacht veel activiteiten in Nederland georganiseerd om aandacht te vragen voor het beperken van overmatige lichtbronnen. Dat is uiteraard goed voor nachtdieren, zoals vleermuizen, dassen en diverse vogels, maar ook voor de portemonnee vanwege energiebesparing. En misschien wel het belangrijkste: ook de mens heeft duisternis nodig om bijvoorbeeld goed te kunnen slapen.

Ook de Natuur- en Milieuraad laat de Nacht van de Nacht niet onopgemerkt voorbij gaan. Om 20:00 uur wordt er gestart met een avondprogramma. Het bestuur van de Natuur- en Milieuraad heet allereerst iedereen welkom bij de hoofdingang van de Oude begraafplaats aan de Bornsestraat en duidt daarbij nogmaals het doel van de Nacht van de Nacht. Aansluitend volgt een korte toespraak van de wethouder, waarin hij kan aangeven wat de gemeente allemaal al gedaan heeft om overbodige lichtbronnen weg te halen en welke verdere plannen er op dat gebied zijn (verwijdering van lantaarns, nieuwe lantaarns met LED-lampen die alleen de weg verlichten, lantaarns met lampen die dimmen als er geen verkeer is, en dergelijke). Het zou heel mooi zijn als de wethouder ook zou kunnen vertellen dat de gemeente een oproep heeft gedaan om zoveel mogelijk lichten te doven. Zeker die bewuste avond, vooral in het centrum, waarbij de gemeente zelf het voorbeeld geeft.

Aansluitend op de speech volgt een wandeling door het donker en in stilte over de begraafplaats, waarbij iedereen geluiden van dieren en van verkeer kan horen en beleven. En kan zien hoeveel overvloedig licht van buiten de begraafplaats toch nog zichtbaar is, wat niet zo leuk is voor nachtdieren. Om 20.15 / 20.20 uur arriveert iedereen bij de partytent waar de Verhalenkraal een boeiend programma zal verzorgen met een aantal toepasselijke verhalen tot bijna 22.00 uur, waarna er wordt afgesloten en terug gewandeld.

Iedereen is van harte welkom om de Nacht van de Nacht te komen ervaren. Wel graag vooraf even aanmelden via nmrhengelo2016@gmail.com.