Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Lezing 'Zwaar werk en gezonde
vrije tijd' in Museum Hengelo

Erwin van Beek geeft op dinsdag 25 oktober een lezing over zijn boek 'Zwaar werk en gezonde vrije tijd' in Museum Hengelo. De aanvang is om 19:30 uur en de entree bedraagt € 5,00 (donateurs betalen € 2,50).

Het boek, en dus ook de lezing, behandelt de sportieve geschiedenis van Twente. Een geschiedenis die nog niet eerder op deze wijze is beschreven. U zult zich verbazen over de vele anekdotes en wetenswaardigheden. 'Zwaar werk en gezonde vrije tijd' gaat over de bemoeienis van Twentse industriëlen tussen 1870 en 1960. Over de vrijetijdsbesteding van de arbeidersbevolking gericht op gezond bewegen, sport en over bewegingstherapie. Het zwaartepunt ligt met name op de fabrikanten en de arbeidersbevolking in de gemeenten Hengelo, Borne, Enschede/Lonneker, Almelo, Nijverdal, Oldenzaal en Haaksbergen. De vormen van sportief bewegen die aan bod komen, zijn wandelen, fietsen, zwemmen, gymnastiek / atletiek en diverse spelsoorten. Van Beek heeft onderzocht in hoeverre deze sporten ook werden gebruikt ter gezondheidsbevordering.

Gastspreker Erwin van Beek is verbonden als hoofddocent aan Saxion (Academie Gezondheidszorg, Fysiotherapie). Hij is leraar lichamelijke opvoeding, fysiotherapeut, Master Manuele Therapie en Master of Arts in de cultuurwetenschappen. Het boek is een uitgebreide versie van de afstudeerscriptie van zijn Master opleiding cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland (faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen).