Foto: Kees Spruijt
Foto: Kees Spruijt Foto: Steef Alblas

Pop-up wetenschappers
in het Techniekmuseum

Op zondag 2 oktober staat de wetenschap centraal tijdens het Pop-up wetenschapper festival in Techniekmuseum HEIM. Je kunt verschillende wetenschappers ontmoeten. Met lezingen, proefjes, demonstraties en workshops kom je alles te weten over hun onderzoeksgebied.

Er zijn de hele middag doorlopend proefjes te bekijken en te doen, die geschikt zijn voor groot en klein. Er is een chocotest, dansende rozijnen én een wedstrijd waarbij je het beste nest voor de HEIMCREA-kip gaat bouwen. Om 13.00 uur begint er een lunch in het Museumcafé. Je kunt een broodje Wetenschap eten met een wetenschapper, maar ook met andere experts. Tijdens het eten mag je ze van alles vragen over hun werk. Zo kun je een broodje Techniek eten, een broodje Wetenschap, Kunst, Muziek en Design. Vanaf 14.00 uur is er doorlopend een demonstratie cryogeen koken. Dit is koken met stikstof. Zie wat er gebeurt wanneer fruit in stikstof wordt gelegd. En proef het zelf! Ook is er dan een workshop 'Koper bewerken'. Hieraan kun je de hele middag meedoen. Tevens is er een demonstratie '3d printen en edelsmeden'. Nieuwe technieken in combinatie met oude ambachten.

Peter-Paul Verbeek komt om 14.30 uur vertellen over 'Drones en ethiek'. Wanneer nieuwe technische snufjes worden uitgevonden, brengt dat ook nieuwe vragen met zich mee. Drones bijvoorbeeld. Handig zijn ze zeker, die vliegende robots, maar wat gebeurt er als ze een fout maken? Peter-Paul is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente. Theo Meereboer geeft een lezing over 'De Wetenschapswijzerplaat'. Meten is weten! Hij maakt je wijzer over richtingen, snelheden, raderen, heden, verleden en de toekomst. Conservator Theo Meereboer vertelt over de bijzondere voorwerpen die hij in zijn werk tegenkomt. Je kunt hem horen praten om 15.45 uur.

Er gelden reguliere entreeprijzen. Je betaalt niets extra voor het Pop-up wetenschapper programma. Voor de lunch wordt een vergoeding van € 5,- gevraagd. Je vindt het Techniekmuseum aan de Industriestraat 9 in Hengelo. Wil je meer weten, kijk dan op www.techniekmuseumheim.nl en op www.popupwetenschapper.nl.

Foto: Kees Spruijt