De opgeknapte woningen aan de Bachstraat.
De opgeknapte woningen aan de Bachstraat. Foto: Richard Thannhauser

Bouwoperatie in Klein Driene marcheert door

Het groot onderhoud in Klein Driene doet denken aan een militaire operatie, vertelt projectleider Ad Klein Breteler van woningbouwcorporatie Welbions.

Voor hem ligt een kaart van de wijk, aan de muur hangt een kalender waarop van dag tot dag wordt bijgehouden welke werkzaamheden worden verricht. 'Het enige dat we niet in de hand hebben is een strenge winter.'
Klein Driene krijgt een verse blos op de wangen. In de wijk zijn in de voorbije maanden ruim 170 woningen opgeknapt. Van september 2016 tot en met juli 2017 volgen 150 andere woningen. Tijdens de werkzaamheden zijn er momenten dat de bewoners hem wel kunnen schieten, meldt Klein Breteler droog. 'Ik snap dat. We proberen de overlast te beperken, maar we kunnen niet geruisloos werken. De ervaring leert dat iedereen blij is met het resultaat als alles achter de rug is.' De projectleider spreekt in zijn tijdelijke thuisbasis aan de Händelstraat met de kalmte van een gezagvoerder die op het punt staat zijn kist aan de grond te zetten.
'Het is voor de bewoners van Klein Driene geen prettig idee dat allerlei mensen in hun woningen rondlopen. Daarom moeten de werkzaamheden zo snel mogelijk afgerond zijn. We zitten veertien dagen in de woningen. Die tijd hebben we ook nodig. Uiterlijk juli 2017 moet alles klaar zijn. Er wordt echt druk op gezet. Dat gaat ons niet mis.' Van alle bewoners van de 150 woningen aan de Wagnerstraat, Jacob Obrechtstraat, Cesar Franckstraat, Händelstraat, Schubertstraat, Ockeghemstraat, Schumannstraat, Ravelstraat en Debussystraat die aangepakt worden, heeft 94 procent toestemming gegeven voor het groot onderhoud.
Een aantal aangeschreven bewoners reageerde niet. Eén man zei dat het van hem 'allemaal niet hoeft'. Klein Breteler: 'We hebben goede hoop dat hij uiteindelijk ook om gaat.' Wijkcoach Nick Baas van Welbions heeft even daarvoor een tour door de wijk gegeven. Hij stippelde een looproute uit die via de Schubertstraat langs de Diepenbrockstraat, Bachstraat en Wagnerstraat naar de Händelstraat voerde. Zo kun je goed zien wat Welbions en aannemer Nijhuis Bouw hebben uitgespookt in de wijk en waar de twee bouwpartners op dit moment mee bezig zijn.

Zie ook pagina 4