Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Beklimming van stadhuistoren
onder leiding van een gids

Op zaterdag 17 september kan de stadhuistoren van Hengelo weer worden beklommen in combinatie met een korte wandeling door de stad. De wandeling en daaropvolgende beklimming starten om 14:00 uur en duren één tot anderhalf uur.

Voorafgaand aan de stadhuistorenbeklimming neemt de gids u mee op een korte historische wandeling die altijd start bij het Historisch Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. Na de Beekstraat en het Willemsplein voert de wandeling via de Pastoriestraat, de oudste straat van de stad, naar de Deldenerstraat. Vanaf het Willemsplein heeft u een prachtig uitzicht op diverse kunstwerken op en aan de stadhuistoren. U wandelt via de Waterstaatskerk richting de Langestraat en het Lambooyhuis naar het stadhuis. Via een loopbrug gaat u de toren in, die bestaat uit een buiten- en binnenkoker. De trappen zijn smal en de gids bepaalt het (rustige) tempo. Halverwege de 59 meter hoge toren is de binnenkoker beschilderd door de bekende Hengelose kunstenaar Piet Verberne met indrukwekkende tekeningen van figuren uit de Witte Wieven sages. Een legende van spookfiguren, die ontstonden uit mistbanken op de velden van boeren in Twente. Vervolgens loopt u de trappen rustig op tot u aankomt bij het bordes onder de klokken van het carillon. Vanaf deze plek heeft u een fantastisch uitzicht over Hengelo. De gids laat bijzonderheden zien en vertelt over de historie.

Voor de beklimming van de stadhuistoren geldt een minimale deelname van vijf personen. Graag vooraf reserveren. Volwassenen betalen € 5,00, terwijl voor donateurs en kinderen van 6 tot en met 12 jaar een tarief geldt van € 2,50. Kinderen tot en met 5 jaar kunnen gratis deelnemen. De prijzen zijn inclusief een kop koffie of thee. Groepen die zich aanmelden, kunnen in overleg met het museum ook op andere tijden en/of dagen de stadswandeling uitvoeren. Voor reservering of informatie: Historisch Museum Hengelo (Beekstraat 51, tel. 074-2594216). Zie ook www.museumhengelo.nl.