Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Hengelose wederopbouwwijken centraal
tijdens de Maand van de Wederopbouw

September is de Maand van de Wederopbouw, die dit jaar voor de vierde en laatste keer wordt gehouden. Thema is 'Het leven in de Wederopbouw wijken'. Hengelo is een van de belangrijkste wederopbouwsteden van Nederland. Dat komt door het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog op de binnenstad en op de industrie. Maar dat komt ook door de manier waarop Hengelo na de oorlog weer opnieuw is opgebouwd en uitgebreid.

Door stedenbouwkundige ir. Pouderoyen is in opdracht van de gemeente een uitbreidingsplan gemaakt met acht wijken als aanvulling op het herbouwplan voor de binnenstad. Dit jaar besteedt de Stichting Erfgoed Hengelo samen met vele andere partijen speciaal aandacht aan die acht wijken. En vooral aan de woningen die in de periode 1940-1968 gebouwd zijn. En dat zijn er meer dan 6000. Hoe zien die woningen er uit, wat zijn de ontwikkelingen van die wijken en wat voor leven hebben de bewoners in die wijken geleid?

Samen met instanties zoals Wijkracht, wijkcentra, Welbions en de gemeente, maar vooral samen met bewoners uit die wijken, is een prachtig en afwisselend programma opgesteld gedurende de hele maand september. Het bijzondere is dat heel veel activiteiten in de wijken zelf plaats vinden. Gekozen is voor de aanpak om de stad op te delen in vier woongebieden en de binnenstad. Elke week wordt speciaal aandacht besteed aan een van de gebieden. Bijna alle activiteiten zijn gratis. Voor verdere informatie zie www.erfgoed-hengelo.nl.