Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Architectuur in Hengelo

Wegens succes geprolongeerd: cursus 'Archeologie in Hengelo' in Museum Hengelo. Deze opzet van deze derde editie onderscheidt zich enigszins van de vorige twee om meer personen te kunnen bereiken. We gaan van 4 naar 6 dagdelen. In bijgevoegd attachment leest u alle details.

Cursus 'Architectuur in Hengelo'
4 avonden en 2 zaterdagmorgen excursies
Kosten: € 96,00
Aanmelden: administratie@museumhengelo.nl
Maandag 19 september 19.30 – 21.30 uur – Het oude kerkdorp Hengelo ( tot 1900)
Maandag 26 september 19.30 – 21.30 uur – Van dorp naar stad ( 1900 – 1940)
Zaterdag 1 oktober 10.30 – 12.30 uur – Excursie
Maandag 3 oktober 19.30 – 21.30 uur – De Wederopbouwperiode ( 1940 – 1965)
Maandag 10 oktober 19.30 – 21.30 uur – Verschillende bouwstijlen (vanaf 1965)
Zaterdag 15 oktober 10.30 – 12.30 uur – Excursie

De cursus Architectuur in Hengelo geeft een verdieping op de geschiedenis van de stad en verklaart waarom Hengelo eruitziet, zoals het eruitziet. Het is vooral een tocht door de bouwhistorie van Hengelo en geeft een antwoord op de vraag waarom bepaalde bouwperiodes zo enorm aanwezig zijn en andere juist niet.
Cultuurhistoricus Evert Jan Krouwel en Peter van Roosmalen, vaste medewerker van het Architectuurcentrum Twente, hebben de leergang opgezet. Door middel van aantrekkelijke presentaties, kaarten en filmbeelden wordt duidelijk hoe Hengelo zich heeft ontwikkeld. De kenmerken van bouwstijlen en het gebruik van bepaalde materialen krijgen daarbij aandacht. De nadruk ligt sterk op de woningbouw, maar je kunt de ogen niet sluiten voor een stukje ontstaansgeschiedenis, de Industriële Revolutie, de toenemende invloed van de overheid, stadsuitleg e.d. Op elke cursusavond wordt een hand-out van de presentatie uitgereikt. Wat op de avonden wordt uitgelegd, zullen de cursisten ook in de praktijk letterlijk 'beleven'. Daarom verloopt de cursus volgens een vast stramien. Gestart wordt in Museum Hengelo en na 2 avonden volgt op zaterdagmorgen een excursie naar 2 panden, die – na overleg met de eigenaren - ook van binnen bekeken mag worden. En na de vierde avond volgt op zaterdagmorgen een fietstocht langs verschillende bouwstijlen met opnieuw ook één bezoek binnen.
Als leidraad maken de cursusleiders - als medeauteurs - gebruik van het jubileumboek van HBS Ons Belang met als titel:
'Architectuur in Hengelo; thuis in de stad'. Iedere cursist krijgt bij deelname dit boek gratis. Het wordt een prachtige cursus!