Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Picknick nabij 'Spinning Jenny'

Ze zijn al een aantal jaren ingeburgerd, hebben vrienden gemaakt en zijn al een beetje vertrouwd geraakt met het sociale en culturele leven in Oldenzaal of Losser. Ze volgden dit schooljaar de Entreeopleiding, een niveau 1 opleiding van het ROC van Twente. De lessen worden gegeven aan de Steenstraat 105 te Oldenzaal. Bij een instelling in Oldenzaal of Losser liepen de studenten 650 uren stage. De begeleiders van de groep waren Ans van der Kolk en Irma Seppenwoolde.

Afsluiting van het schooljaar

Om de stad Oldenzaal nog beter te leren kennen werd een project gehouden ter afsluiting van het schooljaar
De begeleiders hierbij waren de VVV-gidsen Eddy Loohuis en Johan Olde Keizer. In de klas werd de kennis getest met vragen als: 'Hoe oud is Oldenzaal?','Ken je enkele beroemde Oldenzalers?','Wat is de naam van onze burgemeester?','Ken je twee kunstwerken?'. Met name de textielgeschiedenis - die verweven is met de hele stadsgeschiedenis - werd doorgenomen aan de hand van het wandelboekje RouTextiel.

De toren in

Enkele studenten wilden graag die 'grote toren' beklimmen. Dat werd geregeld. De VVV- torengidsen Jo Triller en Jan Schwering leidden de studenten naar de top van de imposante Sint Plechelmusbasiliek.
De klim voerde naar de klokkenkamer en de grote klokken, via de machtige balkenstructuur en de verschillende trappen. Op het 'Lood'n Bönneke' werd het prachtige uitzicht over de stad en zijn omgeving aanschouwd.

De stad verkennen

Na de torenbeklimming leidden Eddy Loohuis en Johan Olde Keizer de groep langs o.a. het Oude Raadhuis, de marktsteen en de Marktstraat met zijn historische panden. De Herdenkingstuin werd bezocht en via de Schoolstraat met 't Klooster ging het richting het Molkenboer. Hier stond vroeger de grote textielfabriek. Langs de dames van Oranje, de arbeiderswoningen aan de Julianastraat en de Wilhelminastraat, wandelde de groep richting watertoren en het ziekenhuis met de vroegere naam 'Heil der Kranken'.

De picknick

Via de Haerstraat - omzoomd door vroegere fabrikantenvilla's met mooie namen als 'Helianthos, Eik en Dal en De Haer- werd de eindbestemming bereikt: het prachtige Kalheupinkpark, aangelegd door textielfabrikant. Hermannus Philippus Gelderman. Hier vond de picknick plaats. Zelden zijn nabij het kunstwerk 'Spinning Jenny' zoveel lekkere en verschillende uitheemse hapjes geserveerd en genuttigd. De ultieme vorm van samen culinair genieten!