Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Met bus en stoomtrein door de wereld van zoutwinning

Een dagje in oude stijl genieten en iets leren over de zoutwinning in Twente. Toeristen én streekbewoners kunnen deze zomer weer mee met de 'Zoutmarke Tour'. Een leuke dagtocht met stoomtrein en historische TET bus door het zoutwinningsgebied tussen Haaksbergen, Enschede, Delden en Hengelo. Naast zout en zoutwinning kenmerkt dit gebied zich vooral ook door het sfeervolle landschap met prachtige boerenerven, weilanden, natuurlijke beekjes en houtwallen.

De tour start bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Daar vertellen ze graag hoe het er op het lokaalspoor aan toe ging en wat dit heeft betekend voor de zoutindustrie en de ontwikkeling van de regio. Na een rondleiding over het emplacement en een bezoek aan de werkplaats gaat de reis per stoomtrein naar Boekelo. Daar staat de voormalige stads- een streekbus TET 38 klaar voor de bustocht langs de talrijke, in Saksische stijl gebouwde zouthuisjes, historische boortorens en de hedendaagse zoutwinning. Bij Erve 'Op 't Oorbeck' in Twekkelo wordt gestopt voor een lunch in de gezellige theetuin of 'timmerschöppe'. Vervolgens gaat de reis verder naar het Zoutmuseum in Delden. Hier komen alle aspecten van het zoutverhaal bij elkaar; hoe en waar het gewonnen wordt, waarom het belangrijk is voor ons, hoe de zouthuisjes er van binnen uitzien, hoe men te werk ging in de boortorens en hoe het hedendaagse productieproces van Akzo Nobel in elkaar steekt.
Stichting Historische TET bus, Museum Buurtspoorweg, Zoutmuseum Delden en VVV Haaksbergen nodigen u van harte uit. De Zoutmarke Tour vindt plaats op zondag 7 augustus en 21 augustus. Per keer kunnen maximaal 30 personen mee. Het minimum is 25 personen. De tour start om 10.00 uur bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Kosten € 29,50 p.p. Boeken en meer informatie via VVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053 5722811, www.vvvhaaksbergen.nl.