Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Perzisch Tapijthuis restaureert
en reinigt tapijten ambachtelijk

Adam Cyryl is een Perzische tapijtknoopmeester, die tijdens zijn jeugd in Iran het ambacht van de franjeknooptechniek heeft geleerd. Met zijn ambachtelijke winkel, het Perzisch Tapijthuis Oldenzaal, restaureert en reinigt hij tapijten op de oud-Perzische manier.

Volgens Adam Cyryl vertelt een tapijt de Perzische geschiedenis. De motieven laten op kunstzinnige en kleurrijke wijze tradities en legendes zien. Het patroon, de kwaliteit en de levensduur maken een oriëntaals tapijt bijzonder. Een handgeknoopt tapijt blijft een mensenleven lang én voor het nageslacht behouden. Maar alleen als het met vakmanschap wordt behandeld door het Perzisch Tapijthuis.

In de loop der jaren verliest elk tapijt vet en vochtigheid, waardoor de wol verbleekt. Daarom moet een tapijt elke vijf tot zes jaar worden gewassen, ingevet, geïmpregneerd en ook de kleuren moeten worden hersteld. Het Perzisch Tapijthuis restaureert en wast handgeknoopte tapijten op natuurbasis. De wol wordt voor het knopen op een bewerkelijke manier geverfd en de oriëntaalse tapijten worden uitsluitend gewassen met regenwater, rozemarijn, lavendel, groene zeep en azijn. Bijna elk tapijt kan weer worden hersteld, ook bij brand- en waterschade. Vanzelfsprekend gebeurt dit bij het Perzisch Tapijthuis met de hand. Omdat het nieuw geknoopte deel er uiteraard niet nieuw uit mag zien, worden zelfs moderne tapijten met wol geknoopt die jaren oud is.

Het Perzisch Tapijthuis heeft honderden tapijten op voorraad: van klassiek tot modern. Iedereen is van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in de winkel van Het Perzisch Tapijthuis aan de Kerkstraat 14 in Oldenzaal.