Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Juli wordt de maand van Franky

(vervolg van pagina 1)

Vermeldenswaardig is de wijze waarop Boereboom zijn tweede ijscokar bemachtigde, een monumentale elektrische Spijkstaal uit 1971. De Spijkstaal behoorde toe aan een man uit Den Haag. Hij wilde de ijscokar kwijt en maakte een prijsafspraak met Boereboom. 'Toen ik hem op wilde komen halen, gaf de eigenaar ineens niet thuis. Hij was onbereikbaar. Ik dacht: wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?'

Een paar weken later haalde zijn broer Peter (eigenaar van restaurant Cherry) hem over een interview te geven aan een vrouw. Aansluitend werd hij gevraagd voor een commercial van de Staatsloterij, waarin hij een ijscoman zou moeten spelen. Dat leek hem wel wat. Dus ging Boereboom nietsvermoedend naar de filmstudio.

Wat zag hij daar? Die Spijkstaal. Nog mooier: Boereboom mocht hem houden. Hij was te gast in het tv-programma Puur Geluk, dat (kleine) wensen uit laat komen. Het gememoreerde interview maakte deel uit van het geheel, zijn broer en vrouw zaten in het complot. Saillant detail: de Spijkstaal was opgeduikeld bij een vriend van de oorspronkelijke eigenaar. Hij kreeg toestemming de ijscokar van de hand te doen. De oorspronkelijke eigenaar was en bleef spoorloos.

Door de tweede ijscokar groeide de actieradius van Boereboom en kreeg zijn bekendheid een nieuwe oppepper. In een half jaar tijd ging Franky's ijs op Facebook van zevenhonderd naar bijna 1550 vind-ik-leuks. Hij lijkt gemaakt voor het ijscovak. De rust, de praatjes, de grapjes: het oogt naturel. En die pet van hem, aangeschaft in een zaak aan de Oldenzaalsestraat, past hem als een jas. 'Je houdt er het hoofd lekker koel door. Echt waar.'

Dan te bedenken dat Boereboom, de vleesgeworden ijscoman, lang een andere baan had. Hij was hoofd magazijn bij bandenleverancier Alustar Wheels in Goor. Totdat zijn toenmalige werkgever in oktober 2015 zei 'dat het klaar was'. Nu zoekt hij een nieuwe job. Want van de ijsco's alleen kan hij (nog) niet in zijn onderhoud voorzien. Hij weet al wel dat hij Franky's ijs erbij wil blijven doen. O, hij verzorgt trouwens ook ontbijtjes.

De maand juli wordt zijn maand, kondigt hij aan. 'Tot nu toe draai ik een prima jaar. Mei was een hele goede maand, ondanks het matige weer. Juni was door omstandigheden naadje. Maar ik zal je vertellen: juli wordt hem helemaal. Ik ben een streber. Deze maand loop ik de pannen uit het dak en dan zul je eens zien.' IJs en weder dienende, dat spreekt.