Niels Bergsma en Bart Cornelisse van Merk Waardige Marketing, huurders in H164.
Niels Bergsma en Bart Cornelisse van Merk Waardige Marketing, huurders in H164. Foto: Steef Alblas

Bedrijvencentrum H164:
de zolderkamers voorbij

Er is gemiddeld genomen veel vraag naar ruimtes in Ondernemerscentrum H164 aan de Enschedesestraat in Hengelo. Dat zegt communicatiemedewerker Sharon Leuveld van verhuurder ROZ Groep. Startende en beginnende ondernemers kunnen tegen gunstige voorwaarden en prijzen een werkplek krijgen in H164. Momenteel zijn er drie ruimtes beschikbaar in het pand.

Ondernemerscentrum H164 als kraamkamer voor bedrijven? Misschien wel ja, zegt Leuveld. H164 is bedoeld voor kleine ondernemers die hun eigen zolderkamer ontgroeid zijn en behoefte hebben aan interactie met collega-bedrijven. Het wij-gevoel in H164 wordt geroemd. 'Wij stimuleren de samenwerking tussen de bedrijven ook', vertelt Leuveld.

De meeste ondernemers die zich vestigen in het ondernemershuis doen dat voor een periode van zo'n drie jaar. Daarna vinden ze veelal een andere werkruimte. Van de elf werkplekken in H164 zijn er nu acht bezet. Door het vertrek van S.O. Services (een bedrijf dat computer- en internethulp verleent), Creative Fuel (een grafisch ontwerper) en Innsensie (een praktijk voor bewustzijnsontwikkeling) is er ruimte voor drie nieuwe ondernemers.

Zelfstandigen uit Twente en de Achterhoek kunnen desgevraagd advies krijgen van adviseurs van de ROZ Groep, die zijn hoofdvestiging heeft aan de Enschedesestraat. Van die mogelijkheid wordt met enige regelmaat gebruikgemaakt, aldus Leuveld. 'Ondernemers stellen vragen over hoe een bedrijf moet inspelen op groei, maar ook over wat je moet doen als nieuwe klanten uitblijven. Daar kunnen wij bij helpen. Verder verstrekken we informatie over zaken als het bijhouden van een administratie. Veel ondernemers vinden dat best lastig. Het ontberen van een deugdelijke administratie is een van de belangrijkste oorzaken voor problemen in een bedrijf, zo is gebleken.'

Leuveld hecht eraan te benadrukken dat ROZ Groep voor verschillende gemeenten in Twente en de Achterhoek de Bbz-regeling uitvoert, een financiƫle regeling (meer specifiek bijstandsverlening) voor starters en bestaande ondernemers. In het pand aan de Enschedesestraat zit ook administratiebedrijf Oostwerk. Deze organisatie vergezelde ROZ Groep zes jaar geleden in het ondernemerscentrum. Leuveld: 'Oostwerk helpt bedrijven met hun administratie. Wij wijzen de ondernemers van H164 op de aanwezigheid van het bedrijf in het pand. Oostwerk hanteert voor starters gunstiger tarieven dan voor bestaande ondernemers. Het staat de ondernemers natuurlijk ook vrij om er gewoon eens binnen te wandelen. Daar hoeven wij niet voor te bemiddelen.'

(vervolg op pagina 4)