Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Welbions is het aan stand verplicht een
plan te maken voor de kabouterhuisjes'

(vervolg van pagina 1)

Drie van de 38 onderkomens worden nog bewoond, één van de woningen wordt gebruikt als inloophuis. De overige bewoners zijn vanaf februari 2014 vertrokken. De woningcorporatie is volgens woordvoerder Braamburg 'in contact' met de achterblijvers. Welbions wil de woningen slopen vanwege hun technische staat, die dusdanig slecht zou zijn dat de huizen naar het oordeel van de woningbouwcorporatie onverhuurbaar zijn geworden.

Ook niet geheel onbelangrijk in deze is dat Welbions de lage prijsklasse van de onderkomens onder de noemer 'niet meer van deze tijd' schaart. De woningbouwcorporatie heeft er in gedachten al afscheid van genomen, toch leveren de woningen een belangrijke bijdrage aan het DNA van de buurt, die als sociaal en zorgzaam te boek staat. De bewoners van Woolde kijken naar elkaar om, jongeren doen er boodschappen voor ouderen, zo heet het. Wat gaat de woningbouwcorporatie doen voor het behoud van het buurtkarakter?

'Karakters van wijken en buurten willen we in stand houden. Dat geldt ook voor de Bloemenbuurt. We doen dat door het formeren van wijkteams en het voeren van gesprekken met wijkbewoners. Onze wijkbeheerders fietsen rond en onderhouden contacten. Als er iets verdwijnt, zoals nu gepland in de Bloemenbuurt, moet er iets goeds voor in de plaats komen. Daar maken we werk van', reageert de zegsvrouw van de woningbouwcorporatie.

Voor André Aansorgh van Ookbions is het zo klaar als een klontje: de kabouterhuisjes verdienen een langer leven. 'De Stichting Erfgoed Hengelo staat erachter, net als de politiek. De VVD en de SP maken zich hard voor het behoud van de huizen. Ze voorzien in een behoefte. Het mooiste zou zijn dat alle 38 huizen een monumentale status krijgen. Bouw ze om tot buurthuizen, waar de wijkbewoners kunnen samenkomen. Welbions is het feitelijk aan haar naam en stand verplicht een plan te maken voor de kabouterhuisjes.'