Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Hengeloër lanceert nieuw
bordspel in Dondersteen

De aanvragen komen van over de hele wereld. Toch koos Hans Beeftink ervoor het door hem bedachte spel Vortex in zijn woonplaats Hengelo officieel bij het publiek te lanceren. Dat gebeurde afgelopen zaterdagmiddag tijdens de vakantiemarkt in de Hengelose Wemenstraat. Waar anders dan bij spellenspeciaalzaak De Dondersteen.

'In de jaren zeventig speelde mr. Spock in de sciencefictionserie Star Trek schaken op een bord met drie lagen', vertelt Hengeloër Hans Beeftink. 'Dat liet me niet meer los en inspireerde me uiteindelijk tot Vortex.' Dit dynamische spel heeft in de verte raakvlakken met halma: in beide gevallen moet je de overkant van het speelbord bereiken met een aantal speelstukken. Bij Vortex gebeurt dat via moderne 'draaischijven'.

'Het spel scoorde op de spellenbeurzen in Nürnberg en enkele weken geleden in Londen bijzonder goed bij internationale inkopers. Nu wordt het tijd dat het publiek het ziet. Natuurlijk eerst in mijn eigen woonplaats bij De Dondersteen.' Afgelopen zaterdag lanceerden hij en compagnon John Kuipers via hun bedrijf Tactrics het spel officieel. De hele zaterdag én zondag gaven ze demonstraties tijdens de vakantiemarkt aan de Wemenstraat.

'Het spel kent nu vier varianten en past bij elke leeftijdsgroep. Je speelt het alleen, met z'n tweeën of maximaal met zes spelers.' De hele productie verzorgt Beeftinks bedrijf zelf. Waarom? 'Met een eerder spel klopte ik al eens aan bij een spellenfabrikant. Voor hen was dit echter niet interessant, vanwege veronderstelde hoge productiekosten. Daarom doe ik het nu zelf met hulp van de SWB.' Afgelopen weekend mocht heel Twente het resultaat zien én proberen.