Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Geschiedenis van Erve Wegink
in Hasselo beschreven in boek

Gedreven door haar belangstelling voor de historie van de regio en nieuwsgierig naar het wel en wee van haar voorouders, begon Annie Kamphuis - Aarninkhof rond 2000 een onderzoek. Het erve Wegink is voor haar familie van grote betekenis geweest. Veel zaken waren nog redelijk te achterhalen en de laatste bewoners konden het einde van de geschiedenis van Wegink nog navertellen. Het resultaat van haar historisch onderzoek naar structuur, bewoners en eigenaars van het erve Wegink is beschreven in een boek van ruim 120 pagina's.

Het oude erve Wegink was ooit gelegen in de Hasseleres, nu gemeente Hengelo. Het erve lag aan de zuidkant van de es nabij de Borgmanweg / Middenhoekweg. Het boek betrekt u als lezer bij de lotgevallen van het erve, van de eigenaars, maar vooral van de talrijke bewoners. Het erve is namelijk eind zeventiende eeuw gesplitst en heeft kotters en wönners ontwikkeld. Daarop woonden beslist niet alleen Weginks, Weijinks, Wienks of hoe ze ook zijn gaan heten.

Wegink was tot ongeveer 1800, zoals zoveel Twentse erven, achtereenvolgens eigendom van geestelijkheid, adel en rijke burgers. Ook de overheid pikte letterlijk nog een graantje mee. Pas in de negentiende eeuw slaagden de betrokken boeren erin het roer in eigen hand te nemen. Het boek geeft u ook informatie over de leef- en woonsituatie, de sociale omstandigheden, de rol van eigenaars en pachters, de veiligheid op het platteland en de godsdienstproblemen in een bepaalde periode. Veel overzichten van families en kaartjes ondersteunen de historie van het erve Wegink.

Het boek begint met persoonlijke belevenissen van de auteur en u mag het zelf met uw eigen herinneringen en stamboom afsluiten. Een interessant boek om in te lezen of gewoon om in te kijken, om over te praten, om cadeau te geven. Misschien laat de oude grond in de Hasseleres ook de huidige bewoners niet onberoerd. Statige oude eiken zijn nog de getuigen van het verleden.

U kunt tot 1 juli intekenen op deze uitgave in gebonden uitvoering. De verschijningsdatum is vrijdag 9 september. De prijs bij intekening is € 15,-. U kunt intekenen per e-mail via Herdenkingsboek2015@outlook.com onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en het aantal gewenste exemplaren van het boek. Telefonisch kunt u bestellen via 074-2772406 en 053-4343234.

De presentatie van het boek 'Het erve Wegink in Hasselo 1400 - 1980' vindt plaats op vrijdag 9 september om 19.30 uur in zaal Scala van Frans op den Bult (Hengelosestraat 6, Deurningen). Vandaar kunt u boeken tegen contante betaling meenemen.