De kringloopwinkel van Stichting Help Anderen aan de Twekkelerweg.
De kringloopwinkel van Stichting Help Anderen aan de Twekkelerweg. Foto: Steef Alblas

Vete in Hengelo over
distributie van voedsel

Voorzitter Andy Wessels van Stichting Helpende Handen Twente, die samen met partner Doreen Hendriks de kringloopwinkel aan de Schubertstraat bestiert, kan in de ogen van Stichting Help Anderen geen goed meer doen. Over een samenwerking tussen twee instellingen die uitmondde in een schisma.

Vrijwilligers van de stichtingen zouden samen spullen verkopen in de onlangs geopende kringloopwinkel aan de Schubertstraat. Help Anderen zou er huurder worden. Door deze constructie ging een streep. Coƶrdinator Astrid Kist van Help Anderen vertelt dat Wessels de spullen van de genoemde stichting zonder opgaaf van reden uit het pand verwijderde en naar de Twekkelerweg 111 bracht. Op die locatie heeft Help Anderen zelf een kringloopwinkel en een uitgifte van voedselpakketten aan sociale minima. Kist zegt dat pogingen in contact te komen met Wessels strandden.

Laatstgenoemde vindt dat hij in zijn recht staat. 'Behalve het bieden van maatschappelijke dienstverlening wil Helpende Handen Twente voedselpakketten uitdelen aan de Schubertstraat. Bedoeld voor mensen uit Groot en Klein Driene. Dat zou aangestuurd worden vanuit de Twekkelerweg. Later draaide Stichting Help Anderen deze afspraak terug, omdat de elektrarekening te hoog zou zijn. Toen dachten wij: als jullie ons niet voor vol aanzien, beƫindigen wij de samenwerking', aldus Wessels.

Kist reageert: 'Stichting Help Anderen heeft inderdaad gezegd dat als alles netjes geregeld was aan de Twekkelerweg, wij ook voedselpakketten zouden verstrekken aan de Schubertstraat. Het betalen van onze elektrarekening maakte daar deel van uit. Die rekening is inmiddels allang voldaan. Van het uitdelen van voedselpakketten aan de Schubertstraat is nooit iets gekomen, omdat we uit het pand zijn gezet.'

Kist beticht Wessels ervan dat hij met het concept (voedseldistributie aan sociale minima) van Help Anderen aan de haal gaat. En dat terwijl Wessels vorig jaar bij de stichting aanklopte met een hulpvraag, vervolgt ze. 'Hij kreeg voedselpakketten van Help Anderen. Later ging hij bij ons aan de slag als chauffeur, hij haalde met zijn bestelbus voedselpartijen op. Daar kreeg hij een onkostenvergoeding voor. Hij was vrijwilliger bij Help Anderen en pronkt nu met andermans veren. Dat vinden wij niet juist.'

(vervolg op pagina 4)