Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Titus Brandsmaschool krijgt les over het
gebruik van smartphones in het verkeer

Je smartphone gebruiken op de fiets? Dat leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Om kinderen daarvan bewust te maken, kregen leerlingen uit groep 8 van de Titus Brandsmaschool in Hengelo vorige week verkeersles van Veilig Verkeer Nederland en verkeerswethouder Jan Bron.

'Aandacht op de weg' was daarbij het motto. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Leerlingen kregen les over de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden ervaren wat afleiding met je doet. Bovendien gingen de gastdocenten van Veilig Verkeer Nederland en wethouder Bron samen met de leerlingen op zoek naar slimme oplossingen om het smartphonegebruik op de fiets terug te dringen. Die zetten ze samen met de wethouder in een 'Safetydeal'. Die 'Safetydeal' hingen ze in de klas op.

De 'Vliegtuigmodus' kennen we allemaal, maar sinds kort is er ook een 'Fietsmodus' voor de smartphone. De Fietsmodus-app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Dat werkt als volgt: door voor het fietsen de app aan te zetten, kun je tijdens het fietsen geen gebruik maken van je smartphone. Met de app kun je mooie prijzen winnen. Het maakt hierbij niet uit of je veel of weinig fietst per dag, omdat de app werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij zes keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij twaalf keer op een speakerboxje en bij achttien keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. De app is te vinden op via www.fietsmodus.nl.

De les van Veilig Verkeer Nederland is uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. De Fietsmodus app is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.