Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Ford wint voor vijfde jaar op rij
prijs voor beste compacte motor

De compacte, maar krachtige 1.0-liter EcoBoost-motor van Ford is voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste motor in zijn klasse tijdens de International Engine of the Year verkiezing in Stuttgart.

De zuinige driecilinder EcoBoost-motor werd door een panel van 65 autojournalisten uit 31 landen benoemd tot 'Best Engine Under 1.0-litre'. Sinds de introductie heeft de motor tot nu toe elk jaar gewonnen in deze klasse. Dit jaar liet de motor 32 concurrenten achter zich, 19 meer dan in 2012. In 2015 vond ook een aanzienlijke stijging plaats van de concurrentie van wereldwijde fabrikanten van motoren in de klasse lager dan 1.0 liter met turbocompressor en directe brandstofinjectie.

De 1.0-liter EcoBoost-motor, die beschikbaar is in versies van 100 pk, 125 pk, 140 pk en zelfs 180 pk in de Ford R2-rallyuitvoering, is nu wereldwijd leverbaar in 72 landen. De versie van 140 pk levert een groter vermogen/liter-verhouding dan een Bugatti Veyron. Een Formula-Ford die op de openbare weg mag rijden, uitgerust met een 205 pk-versie van de motor, legde een ronde op het beroemde Nürburgring-circuit in Duitsland in 7 minuten en 22 seconden af; een prestatie die verschillende supercars als de Lamborghini Aventador, de Ferrari Enzo en de Pagani Zonda van meer dan 600 pk niet konden evenaren.