Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Sprinter Sikkenga ziet geen grenzen

Er staat een nieuwe ster aan het (Twentse) atletiekfirmament. Zijn naam: Siem Sikkenga. Vmbo-student uit Hengelo, net twintig jaar en pijlsnel. Op de honderd meter heeft hij een beste tijd staan van 10.84, twee weken geleden gelopen in Amsterdam. In diezelfde plaats wil hij de komende dagen vlammen op het NK atletiek.

Op de kortste outdoor sprintafstand ging hij met reuzensprongen vooruit. Het bleef niet onopgemerkt, want hij werd vorig jaar geselecteerd voor de juniorenestafetteploeg van Nederland. 'We probeerden ons voor het EK te kwalificeren. Helaas mislukte dat door blessures.' Op de tweehonderd meter reiken zijn mogelijkheden misschien nog wel verder, denkt hij. Hij pakte vorig jaar op die afstand de bronzen plak tijdens het NK junioren. Sikkenga heeft op de tweehonderd meter 21.73 staan als beste tijd en is daarmee de nummer elf van Nederland. Op de honderd meter is hij de huidige nummer zeventien.

In december 2014 liep hij op de tweehonderd meter nog '23 hoog' en op de honderd meter 11.35, schetst hij de progressie die hij heeft geboekt. 'Ik twijfelde in de junioren of ik door wilde gaan met atletiek. Toen kwamen nieuwe trainers bij MPM. Eerst Björn en Maykel Geerdink, later Rogier Janssen. Zij hielpen me over het dooie punt. Vooral Rogier, die zelf sprinter is, is een soort mentor. Ik loop nu tegen hem bij de senioren. Ik heb dit jaar betere tijden genoteerd dan hij. Hij heeft een drukke baan en kan niet vaak trainen. Dat ik nu sneller ben is voor hem best pijnlijk, maar hij vindt het stiekem ook mooi.'

(vervolg op pagina 4)