Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Thaise Nisa zat jaar
lang in gezin Hengelo

De familie Wasser-Nijland uit Hengelo besloot vorig jaar om hun wereld te openen en een buitenlandse uitwisselingsstudente in huis te nemen. Hoewel het voor hen spannend was om iemand uit een totaal andere cultuur deel te laten worden van hun gezin, was het een bijzondere ervaring die ze nooit meer zullen vergeten.

'Vorig jaar rond deze tijd zijn wij via de school van onze zoon in contact gekomen met Travel Active', verhaalt de familie Wasser-Nijland. 'Het Twickel College Hengelo was op zoek naar gastouders voor de opvang van internationale uitwisselingsstudenten. Uiteraard hadden we onze twijfels. Wat haal je jezelf op de hals om een heel schooljaar een vreemde in je huis te laten? En wat wordt er dan van ons verwacht? Is er begeleiding in het geval het onverhoopt niet goed gaat? Op dergelijke vragen hebben we antwoord gekregen tijdens een informatiegesprek bij ons thuis. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en ons aangemeld als gastouder. Uit de groep van aangemelde studenten, allemaal rond de 16 jaar oud en afkomstig van 'over de hele wereld', hebben we gekozen voor Preawnisara Chainarapisit uit Thailand. We noemen haar Nisa. Van haar kregen we de leukste motivatiebrief en foto's van het thuisfront.

Het is best spannend om iemand uit een totaal andere cultuur deel te laten worden van ons eigen gezin. Al snel blijkt dat de dingen die voor ons doodnormaal zijn, voor anderen helemaal niet vanzelfsprekend zijn. 's Avonds een kop koffie met een koekje? Waarom? Je drinkt toch alleen als je dorst hebt? We hadden ons voorgenomen om als toerist in eigen omgeving Nisa Nederland te laten zien. Heel Twente, Giethoorn, Volendam, de bloembollenvelden en alle andere hoogtepunten stonden op het programma. Toen Nisa eenmaal het openbaar vervoer had ontdekt, trok ze er vooral alleen of met vrienden op uit. Ook onze cultuur heeft ze leren kennen. Verjaardagen, Sinterklaas, de feestdagen; Nisa heeft alles meegemaakt en was al snel een echt deel van ons gezin. We hebben haar behandeld zoals we onze eigen zoon behandelen. Ze is zelfs met ons mee geweest op vakantie.

(vervolg op pagina 4)