Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Groei & Bloei houdt lezing over
Regge tijdens Nationale Tuinweek

In de week van 11 tot en met 19 juni organiseert de landelijke vereniging Groei & Bloei (bestaande uit ruim 30.000 tuineigenaren en tuinbedrijven) wederom de Nationale Tuinweek. Het thema van deze tuinweek is 'Nederland en Vlaanderen in bloei'. Gedurende deze week organiseren ruim honderd lokale afdelingen allerlei activiteiten.

Te denken valt aan activiteiten als lezingen, tuinexcursies, workshops, drijvende tuinen, en demonstraties bloemschikken. Veel afdelingen van Groei & Bloei sluiten de tuinweek af met het traditionele Open Tuinen Weekend. De afdeling Hengelo organiseert in de tuinweek twee gratis toegankelijke activiteiten.

De eerste activiteit is een lezing in de bibliotheek van Hengelo over het remeanderen van de Regge. Deze lezing wordt op donderdag 15 juni om 20:00 uur gegeven. Ella Roelfs van Natuurmonumenten heeft op verzoek van de vereniging gedurende een aantal jaren beeldmateriaal verzameld van de werkzaamheden om de gekanaliseerde Regge weer om te zetten naar een meanderende Regge, inclusief de nodige overloopgebieden. Ook is ze actief geweest bij het verplaatsen van unieke planten.

Zoals bekend ligt Twente tussen de Regge en de Dinkel. In de vorige eeuw is de Regge stevig gekanaliseerd om alle water zo snel mogelijk af te kunnen voeren. Inmiddels zijn door de klimaatwijzigingen de omstandigheden en de inzichten over goed waterbeheer veranderd. In 2012 is men daarom begonnen met het weer laten kronkelen van de Regge en zijn de oude bedding en dode armen weer in ere hersteld. Tevens is gezorgd voor de benodigde overloopgebieden. Hierdoor heeft de Regge een extra opvangcapaciteit gekregen om veel water te kunnen bergen na hevige regenval.

In het Open Tuinen Weekend van 18 en 19 juni zijn er circa duizend particuliere tuinen geopend waarvan 31 in Hengelo en omgeving. Deze tuinen variëren van enkele stadstuinen tot zelfs een compleet park. Dé gelegenheid om inspiratie op te doen en kennis te vergaren om uw eigen tuin nog fraaier te maken, of om gewoon te genieten van andermans tuin. Voor meer informatie over beide activiteiten: zie Agenda op www.hengelo.groei.nl of Facebook (www.facebook.com/groeibloeihengelo). Via de website is een flyer te downloaden met een overzicht van alle opengestelde tuinen.