Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Lezing over Thomas Gainsborough

Kunsthistoricus Harry de Roij verzorgt op vrijdag 10 juni een lezing over de befaamde Engelse schilder Thomas Gainsborough in Kulturhus Hasselo. Op dit moment loopt in het Rijksmuseum Twenthe een boeiende tentoonstelling over zijn werk en de periode van The Enlightenment.

De vrijgevochten Thomas Gainsborough leeft in een periode van grote veranderingen in de Engelse cultuur en maatschappij. De moderne tijd breekt aan met stormachtige ontwikkelingen op het gebied van economie, wetenschap en techniek. Er ontstaat een 'high society' die de aandacht voor cultuur en het persoonlijke gevoelsleven centraal stelt. Gainsborough voelt de tijdgeest feilloos aan en weet hier op overtuigende wijze vorm aan te geven. Zijn werk is vol van gevoeligheid, van sensibiliteit. Hij breekt met de artistieke conventies en zorgt voor een kanteling in de Engelse schilderkunst: de aanzet tot de romantiek. Hij legt daarmee de basis voor een nieuwe richting in de Engelse schilderkunst. Constable en Turner zijn ondenkbaar zonder Gainsborough.

De lezing begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro en is inclusief koffie. Aanmelden kan via www.kulturhushasselo.nl.