Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Menthol' in première

Na het succesvolle boek komt er nu ook een muziektheatervoorstelling over de donkere marktkoopman Joseph Sylvester, die in de jaren '20 Hengelo op zijn kop zette. De première vindt plaats op donderdag 2 juni in Rabotheater Hengelo.

De jonge theatermakers van The Young Ones gaan in de vorm van onbeleefd muzikaal variété aan de haal met de Hengelose geschiedenis. Marktkoopman Menthol (bijnaam van Joseph Sylvester, 1890 – 1955) was een nationale bekendheid en zijn huwelijk met het 'mooiste meisje van de stad' Marie Borchert (bijgenaamd 'Roosie') haalde de voorpagina's van alle landelijke kranten. Als marktkoopman brengt hij, in rokkostuum en met hoge hoed, zijn tandpasta en konijnenvellen aan de man en boeit hij zijn publiek met verhalen in een zelfgemaakt taaltje: het twengels. Hij speelde in zijn theatrale marktperfomances geraffineerd in op de niets ontziende vooroordelen van zijn klanten.

De voorstelling is gebaseerd op het plakboek van Menthol en Roosje en laat een veelbewogen periode herleven: de Roaring Twenties, de crisis van de jaren '30, de oorlog en de wederopbouw. We zien de ontwikkeling van een Twentse stad, door de ogen van een donkere immigrant. Een man die zich, ondanks discriminatie en spot, niet klein laat krijgen en er zelfs in slaagt een bijzondere plek te verwerven in Overijssel totdat de oorlog daar een einde aan maakt.

De Amsterdamse rapper Akwasi Ansah, onder andere bekend van De Wereld Draait Door, speelt de hoofdrol. De overige rollen worden vertolkt door acteurs van theatergroep The Young Ones en geregisseerd door hun artistiek leider Jeroen Kriek. Het script is geschreven door Paul Feld, tevens co-regisseur. Laurens van Rooyen componeerde de muziek. 'Menthol' is mede mogelijk gemaakt door Stichting 4Oost, Provincie Overijssel, Stichting Imaginary Landscapes, Fuldauer Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fransenfonds.

Kaarten voor 'Menthol' kosten € 12,50 (try-out woensdag 1 juni) en €17,50 (première donderdag 2 juni) en zijn te koop via de kassa van het Rabotheater, telefonisch via 074-255 6789 en via de website www.rabotheater.nl.