Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Cliënten ontroeren en inspireren
tijdens theatervoorstelling Feest!

Met een feestelijke theatervoorstelling is vorige week de aftrap gegeven van 'hertaling beleid voor cliënten'. De theaterzaal van Hazemeijer in Hengelo werd omgetoverd tot een sfeervolle huiskamer met een decor volledig gemaakt door bewoners en deelnemers van De Twentse Zorgcentra.

Voor zo'n honderd bezoekers brachten acht cliënten het eerste prentenboek 'Feest' tot leven. Dat acteur ('Dries') plots naar de wc moest leek een tegenvaller, maar de andere acteurs namen de honneurs soepeltjes waar. Enthousiasme alom toen 'Dries' weer op het toneel verscheen. Na een daverend applaus voor de acteurs volgde de officiële overhandiging van het prentenboek Feest!. Bestuurder Harry Finkenflügel gaf het boek aan acteur Yorick, oftewel 'Gijs'. De bestuurder ontving op zijn beurt een exemplaar van 'Gijs'.

Uit de toelichting van Finkenflügel bleek dat hij en de organisatie bijzonder trots zijn op dit unieke concept. Het streven naar een goede vertaling van zakelijk beleid naar een begrijpelijke vorm voor cliënten krijgt eindelijk echt gestalte. Gestart is met prentenboeken met drie leesniveaus, aangevuld met gesproken animaties. Onderzocht wordt of deze vormen aanslaan en welke aanpassingen of aanvullende middelen / contactmomenten gewenst zijn. Bij de evaluatie worden reacties en ervaringen meegenomen bij de realisatie en introductie van de andere negen prentenboeken die gaan volgen.

Feest! gaat over Gijs en de Zorgvisie van de organisatie. Het tweede boek dat werd geïntroduceerd, betreft het beleidsthema Vrijheid en Veiligheid. Hoofdfiguur in dit boek is 'Franka', een meisje in een rolstoel dat wordt geconfronteerd met situaties waarin haar vrijheid wordt beperkt.

Bijzonder is dat het geheel voor het eerst live te volgen was op www.dtzclive.nl en op de Facebook-pagina van De Twentse Zorgcentra. Ruim honderd mensen bekeken de première gelijktijdig online. Begin juni worden beide prentenboeken in een verzamelbox verspreid op alle groepen van De Twentse Zorgcentra. Dit bijzondere project is ook aangemeld voor de Gehandicaptenzorgprijs 2016 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).