Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Leraren herkennen
dyslexie sneller'

Manager Mathilde Heinen van Dyslexie Centrum Twente, dat het hoofdkantoor in Hengelo heeft, merkt op dat leerkrachten op basisscholen in een steeds vroeger stadium ernstige lees- en schrijfproblemen bij leerlingen signaleren. Ze geven dit ook eerder door, zegt zij. 'Leraren herkennen dyslexie sneller dan voorheen.'

Het centrum heeft behandellocaties in basisscholen in de gehele regio. Binnenkort wordt in basisschool De Stiepel een tweede behandelplek in Hengelo geopend. 'Ook kinderen van andere scholen uit die buurt kunnen daar terecht', zet Heinen uiteen. Sinds 2009 worden behandelingen van kinderen met zware dyslexie door gemeenten vergoed.

Nadien nam het aantal kinderen met ernstige lees- en schrijfproblemen in behandelcentra explosief toe. Tot vorig jaar. 'Toen zagen we een daling van het aantal aanmeldingen. Dat gaf ons het gevoel dat onze aanpak aansloeg. Maar dit jaar zijn er ineens weer meer aanmeldingen. Ik heb daar geen verklaring voor', aldus Heinen. Jaarlijks worden zo'n 220 kinderen doorverwezen naar de behandellocaties van Dyslexie Centrum Twente.

Het centrum streeft ernaar de fysieke afstand tussen de leerlingen en de behandelplekken zo klein mogelijk te houden. 'De leerlingen die de behandelingen volgen doen dat onder lestijd. Het is van groot belang dat juist zij zo weinig mogelijk van de normale lessen hoeven missen. Daarom moet de afstand naar de behandellocaties overzichtelijk zijn.'

Vandaag (19 mei) houdt Dyslexie Centrum Twente in de bibliotheek in Hengelo vanaf 19.30 uur een themabijeenkomst over dyslexie en dyscalculie (letterlijk: rekenstoornis), voor ouders die meer willen weten over de zorg die wordt geboden op deze terreinen. Deelname is gratis, aanmelding via www.dctwente.nl noodzakelijk.

(vervolg op pagina 6)