Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Gemeenschapszin bewoners
is kurk waarop De Jeugd drijft

(vervolg van pagina 1)

De Anthoniusstraat kan in de desbetreffende buurt in de Berflo Es worden gezien als een soort zenuwcentrum. In het clubgebouw van de vereniging ontstaan ideeën en initiatieven en wordt de kiem gelegd voor sociale samenhang. De Jeugd is de oudste buurt- en speeltuinvereniging van Hengelo. Daar zijn de leden trots op. Het ledenaantal van de vereniging loopt overigens gestaag terug, zo bleek nog maar eens tijdens de laatste nieuwjaarsreceptie. Toch behoudt De Jeugd haar maatschappelijke functie en relevantie. Ook niet-leden maken veelvuldig gebruik van de voorzieningen van de buurt- en speeltuinvereniging. Niettemin vraagt het bestuur dringend om grotere betrokkenheid van wijkbewoners. De gemeenschapszin en actiebereidheid van de bewoners is de kurk waarop De Jeugd drijft.

Bijzonder is dat de brokstukken van de oorspronkelijke vereniging in figuurlijke zin overgeheveld zijn naar de nieuwe tijd. De buurtbewoners organiseerden honderd jaar geleden uitstapjes voor gezinnen die woonden in de Anthoniusstraat en Rudolfstraat. Ze maakten tochten met paard en wagen, de zogeheten Jan Plezier. Later werden busreizen gemaakt. Van Marle: 'Er kwamen tientallen mensen op af, het was een daverend succes. Zo is het allemaal begonnen bij De Jeugd. Die uitstapjes voor gezinnen zijn verleden tijd, maar we hebben tegenwoordig wel jaarlijkse uitstapjes voor ouderen. Vijf dames uit de buurt organiseren deze, jongeren helpen daarbij. Dat gebeurt onder de noemer Proat in de Stroat.'

De trips voeren de deelnemers naar binnen- en buitenland. Pardon, buitenland? Jazeker, de groep gaat ook wel eens 'noar de Pruus'. 'Het is afwachten of er dit jaar weer een uitstapje komt. Het ligt aan de toekenning van de buurtbon, een essentiële voorwaarde. Daarmee zou de reis financieel gedekt zijn. De vereniging kan dergelijke uitstapjes niet zelf betalen. Gelukkig zijn we de buurtbonnen bij mijn weten nooit misgelopen', aldus Van Marle. Gelet op de ontplooiing van een keur aan sociaal bewogen initiatieven kun je rustig stellen dat de erfenis van De Jeugd bij de huidige buurtbewoners in goede handen is.