Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Herdenkingsbijeenkomst Hengelo

Op 4 mei is er, aansluitend aan de Stille Tocht en de kranslegging bij het Hengelose stadhuis, ook dit jaar weer een sfeervolle herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aan de Enschedesestraat. Dit is een bijeenkomst zonder kerkelijke signatuur en wordt georganiseerd door de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo, in samenwerking met de Gemeente Hengelo.

Het landelijke doorlopende thema van de 4 en 5 mei viering is 'Vrijheid geef je door' met als jaarthema 'De vrijheid omarmd'. Herdacht worden niet alleen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er wordt in woord en gedachten stilgestaan bij alle gevallenen van alle oorlogen en dreigende situaties in de wereld, van toen en zeker ook van nu. Om een bewustwording te kweken van hoe het niet moet zijn. In vrede met elkaar leven is een groot goed, dat er voor iedereen in de wereld zou moeten zijn. En daar moeten we met zijn allen aan werken.

De heer Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, zal een welkomstwoord uitspreken. En in het kader van het 25-jarige partnerschapsjubileum met de Duitse gemeente Emsdetten zal ook de heer Georg Moenikes, burgemeester van Emsdetten, een korte toespraak houden. De muziek wordt verzorgd door Symfonieorkest Elad o.l.v. dirigent Marinus Degenkamp.

Dit jaar komt een bijzondere spreker een zeer persoonlijk verhaal vertellen. De vader van de in Afghanistan omgekomen militair Mark Schouwink vertelt in 3 gedeelten, afgewisseld door muziek van Elad, het levensverhaal van Mark. Basisschoolleerlingen van de Wilbert- en de Willemschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs OSG Bataafs Lyceum dragen door henzelf gemaakte gedichten voor.

De bijeenkomst zal worden afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.