Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Gemeentelijke Erepenning
De Jeugd en Drumfanfare

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van buurt- en speeltuinvereniging De Jeugd en het 50-jarig bestaan van de Drumfanfare Hengelo, reikte wethouder Jan Bron zaterdag twee erepenningen van de gemeente Hengelo uit.

Buurt- en speeltuinvereniging De Jeugd ontving de zilveren erepenning en de Drumfanfare Hengelo de bronzen erepenning. Dit gebeurde tijdens de receptie in het buurtcentrum aan de Anthoniusstraat 52 in Hengelo. De Jeugd is de oudste speeltuinvereniging van Hengelo. Al tijdens de beginjaren organiseerden buurtbewoners uit de Berflo Es activiteiten voor kinderen uit de buurt zoals jaarlijkse uitstapjes met de janplezier en later met de bus. Vanaf 1951 is De Jeugd aangesloten bij de Hengelose Centrale van Speeltuinen. In dat jaar vond ook de samenvoeging tussen buurthuis en speeltuin plaats.

In 1966 werd de Drumfanfare Hengelo opgericht vanuit de speeltuinvereniging De Jeugd. In 1990 jaar brandde het gebouw van De Jeugd grotendeels af. Op 21 september 1991 vond de opening plaats van het nieuwe buurthuis, dat tot stand was gekomen door een samenwerking tussen gemeente, Jantje Beton, het Julianawelzijnsfonds en de stichting Kinderpostzegels. Anno 2016 vervult De Jeugd nog steeds een belangrijke functie in de wijk.

De Gemeentelijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen of personen die zich gedurende langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Aan verenigingen wordt de Erepenning uitgereikt bij jubilea van 50, 75 en 100 jaar.