Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Zaterdag bomen-excursie in Klein Driene

(vervolg van pagina 1)
Het stadsarboretum in Klein Driene leent zich prima voor excursies. Aanstaande zaterdag is er weer één in het gebied, die om 14.30 uur begint. Haverkamp en Zwienenberg zijn (vanzelfsprekend) de excursieleiders.

Vertrekpunt is het Hazenveld, tegenover de Koepelkerk aan de Joseph Haydnlaan. Er zijn tevens twee geïllustreerde routes langs de bomen uitgezet. Deze zijn verkrijgbaar tijdens de excursie. Via mailadres secretaris@hengelo-oldenzaal.knnv.nl kunnen mensen meer informatie krijgen over de wandelboeken.

Volgens Zwienenberg hebben de gemeente en de woningbouwverenigingen goed nagedacht over de aanplant van het bomenspectrum in Klein Driene. In 1960 begonnen de wederopbouwpartners ermee. 'De boomsoorten zijn op elkaar afgestemd. Dat hebben we kunnen constateren. Op een paar locaties in de wijk zie je grote bomen die kunnen uitgroeien. Met prachtige resultaten. Er is ook veel plek vrijgemaakt voor groen en hofjes, waar kleinere bomen en struiken floreren. Er zit bloei in. De verschillende bomen geven duidelijk de seizoenen weer. We hebben nu meer dan 105 verschillende soorten ontdekt in dit relatief kleine gebied. Langzaam kruipen we naar de 110. Dat is vrij uniek voor een stadslocatie.'

De naamborden bij 21 bijzondere bomen in Kleine Driene versterken de functie van het stadsarboretum, stelt Zwienenberg tevreden vast. Over het in stand houden van het gebied zijn afspraken gemaakt met Welbions en de gemeente. 'Er is één grote boom weggegaan aan de Bachstraat. Daar zijn twee of drie bomen voor in de plaats gekomen.'

De grootste attracties? 'In feite teveel om op te noemen. Ze hebben allemaal hun eigen charme. Kijk naar de schijnacacia's aan de Schubertstraat en de honingboom aan de Bachstraat. Die zijn belangrijk voor bijen en vogels.' De wijkoudste staat in de Lentohof. Hij stamt van 1850. Klein Driene en het samenspel van bomen: komt dat zien.

Tim Nijhof