Eljero Elia en Michiel Kramer vieren de enige en winnende treffer van Feyenoord.
Eljero Elia en Michiel Kramer vieren de enige en winnende treffer van Feyenoord. Foto: Richard Thannhauser

Feyenoord te sterk voor mat FC Twente

Een striemend fluitconcert volgde nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük zondag voor het laatst op zijn fluit had geblazen. De aanhang van FC Twente was boos, omdat de arbiter vijf minuten voor tijd de bal op de stip wenste te leggen, nadat Hakim Ziyech in botsing was gekomen met Feyenoorder Miquel Nelom. De strafschop kwam er niet waardoor Feyenoord – overigens dik verdiend – met 1-0 won in de Grolsch Veste.

Hakim Ziyech was ervan overtuigd. 'Het was een strafschop'', mopperde de middenvelder na afloop. Trainer René Hake was een stuk genuanceerder. 'In de twijfelsituaties zat de scheidsrechter ons vandaag niet echt mee.' Het duel tussen Nelom en Ziyech was inderdaad zo'n twijfelmoment. Er zijn arbiters, die 'm op de stip leggen, maar dat was in dit geval wel een zeer zware straf geweest.

FC Twente kon tegen het betere Feyenoord geen potten breken. De Rotterdammers namen vanaf het beginsignaal het initiatief en waren de baas op het middenveld. En het duel werd al vroeg beslist door een prachtige aanval. Ex-Twentespeler Eljero Elia glipte na een kwartier langs Hidde ter Avest en Joachim Andersen door en legde de bal op maat terug richting Michiel Kramer. De spits bedankte Elia, nadat hij de bal onberispelijk hard langs doelman Nick Marsman binnen schoot: 0-1.
Twente kwam er nauwelijks aan te pas, maar heel af en toe werd er een speldenprik uitgedeeld. Zo schoot Chinedu Ede van dichtbij op de vuisten van doelman Kenneth Vermeer, die later ook een kopbal van Stefan Thesker onschadelijk maakte.

In de tweede helft veranderde er niet veel. Feyenoord mocht het zich wel aanrekenen dat het voorin niet scherp genoeg was om het overwicht in de score uit te drukken. De beste kans was nog voor Elia, die vlak voor tijd op de lat schoot.

'Feyenoord heeft verdiend gewonnen', vond trainer Hake. 'We hadden veel moeite om grip te krijgen op hun positiespel. We hebben dat op verschillende manieren geprobeerd. Door op het middenveld vast op mensen te spelen of door eerder druk te zetten vanuit het middenveld. Dat is niet gelukt en dan denk ik dat Feyenoord ons voor rust al op een grote achterstand had kunnen zetten. We hebben zelf ook wel momenten gehad dat we hadden kunnen scoren, maar dat lieten we na. De tweede helft veranderde dat niet heel veel en we probeerden met een opportunistische wissel nog iets te forceren. Uiteindelijk hebben wij vandaag te weinig kunnen brengen om aanspraak te kunnen maken op een resultaat vandaag.'

Komende vrijdag gaat FC Twente op bezoek bij De Graafschap. Het duel in Doetinchem begint om 20.00 uur.