Nr. 14

Zoals u misschien wel weet zijn veel voetballers bijgelovig. Ze kussen het gras voordat ze het veld op gaan, wijzen naar boven als ze een doelpunt hebben gescoord of laten de veters van de voetbalschoenen door een medespeler strikken. Dat begrijp ik nog wel, maar wat er anderhalve week geleden gebeurde was toch wel heel opmerkelijk.

Johan Cruijff, de man van de 'logische uitspraken' is er niet meer. Hij die kleur gaf aan het Nederlands voetbal, tactisch en technisch meer dan begaafd was en in zijn opinie mensen onberispelijk op het juiste spoor of juist op het verkeerde been zette. Hij was de architect en keurmeester van het geheel, regisseerde zijn eigen wedstrijd en kon als geen ander 'out of the box' denken.

Cruijff was degene die aanvallend voetbal prefereerde boven een verdedigende tactiek. Overal waar hij kwam wilde Cruijff zijn verhaal kwijt als de Schepper die zijn boodschap wilde overbrengen en verspreiden over deze voetbalwereld. Johan was voor niemand bang en dat was tevens zijn grote kracht. Helaas is hij op 68 jarige leeftijd veel te vroeg heengegaan, maar blijkbaar zijn we nog lang niet van hem af, besefte ik me vorige week.

Het Nederlands elftal oefende tegen Frankrijk met een 5-3-2 formatie, waarvoor Cruijff nooit gekozen zou hebben. Vlak voor de veertiende minuut valt het tweede doelpunt voor Frankrijk waarna enkele seconden later het stadion ontploft met een oorverdovend applaus voor de legendarische nummer 14. In de tweede helft komt Oranje nog op gelijke hoogte, maar wat gebeurde er in de laatste minuut van de wedstrijd? Frankrijk scoorde 2-3 door Matuidi, de nummer 14 van Frankrijk. Hij zorgt ervoor dat Nederland verliest. Is dit een lesje vanuit hogere sferen? Het kan natuurlijk toeval zijn.

Enkele dagen later speelde Nederland vriendschappelijk tegen Engeland in het hol van de leeuw. Blind paste zijn formatie aan in een 4-3-3 opstelling zoals Cruijff dat het liefst zou zien. Tegen Engeland win je niet zomaar tenzij… Ja, Cruijff nog steeds de regie in handen heeft en iedereen wil laten zien dat zijn visie de juiste is. Met een 2-1 overwinning keren de leeuwen huiswaarts en mag Cruijff daarboven wat mij betreft gewoon doorgaan met zijn werk.Oh ja… 6+8=14. R.I.P.

Ben Weber