(foto Erik Pasman)
(foto Erik Pasman) Foto: Erik Pasman

Ziyech neemt FC Twente bij de hand

Het is dat FC Twente Hakim Ziyech heeft. Zaterdag was de Marokkaan, die al weken zwijgt en slechts zijn voeten laat spreken, opnieuw de man van de wedstrijd. Juist op een moment dat FC Twente er een potje van maakte tegen Willem II, dat met 2-0 voor stond, nam Ziyech FC Twente bij de hand en werd de achterstand omgebogen in een 3-2-overwinning.

Hakim Ziyech is een bijzonder kind. Voetballend geniaal en misschien wel de grootste attractie in de eredivisie. Buiten het veld nam hij tot de jaarwisseling nooit een blad voor de mond. Zo stelde hij zich als aanvoerder pal achter de ontslagen trainer Alfred Schreuder. Toen hij in de winterstop de vloer aanveegde met de organisatie van FC Twente en ook trainer Hake een sneer gaf, moest hij zijn aanvoerdersband inleveren. Het siert Ziyech dat deze clash geen weerslag had op zijn spel, maar het blijft onbestaanbaar dat hij na afloop van een wedstrijd weigert met de pers te praten en dat zijn club dat accepteert. Communiceren met de achterban (via de pers) is een onderdeel van het vak profvoetballer. Bij FC Twente accepteert men dat de speler het publiek minacht, als hij maar goed speelt en aan het einde van het seizoen een flinke transfersom oplevert.

Willem II nam al na 17 tellen de leiding door een doelpunt van Erik Falkenburg, die profiteerde van een onoplettendheid van Jerson Cabral. Het duurde even voordat FC Twente wat beter in de wedstrijd kwam, maar de thuisclub was feller en dat het vlak voor rust 2-0 werd door Lucas Andersen, was niet onverdiend.
Na de pauze nam FC Twente het initiatief over. En het was Ziyech die met een vrije trap in de 57ste minuut de spanning in de wedstrijd terugbracht. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij de bal bij de eerste paal onder het lichaam van doelman Kostas Lamprou door. Ineens was FC Twente wakker en nadat Cabral (schot) en Oskar Zawada (kopbal) de lat hadden geraakt, zorgde in de 73ste minuut Ede voor de 2-2. Hij benutte de rebound, nadat doelman Lamprou een inzet van Ziyech niet onder controle had gekregen. Zes minuten later was het opnieuw Ziyech, die met een geweldige vrije trap vanaf links de bal in de kruising joeg: 2-3.

Trainer René Hake besefte dat zijn team Ziyech dankbaar mocht zijn. ' Ik ben heel blij dat we een dergelijke voetballer bij onze club hebben. De eerste helft werden we overlopen en op alle fronten afgetroefd. Dan ga je met 2-0 de rust in en wil je zo snel mogelijk de aansluitingstreffer maken. Toen dat inderdaad lukte zag je het geloof terugkomen bij de ploeg. Vanaf dat moment speelden we eigenlijk een gewonnen wedstrijd. We creëerden kansen en trokken de wedstrijd naar ons toe. We hadden alleen nog vaker kunnen scoren. Al met al een goede prestatie waarbij we veerkracht hebben getoond maar vooral een geniale speler hadden.'