Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Inwoners Hengelo voor
winkelopening zondag

De inwoners van Hengelo zijn in meerderheid voor meer koopzondagen. Voor het college van Hengelo reden de raad een tweetal voorstellen te doen over de zondag-openstelling. In mei of juni zal een besluit worden genomen.

Burgemeester en wethouders hebben in vervolg op een motie van de raad en de inspraakperiode op de zogenoemde Winkeltijdenverordening een voorstel gemaakt. In totaal zijn er 344 reacties ingekomen en 4727 handtekeningen via 'Hengelo helemaal stil'. Het college legt twee opties voor aan de gemeenteraad. Bij de eerste optie krijgen de winkeliers in de stadsdelen Binnenstad en Overige Wijken elke zon- en feestdagen tussen 12.00 en 17.00 uur de mogelijkheid om hun winkel te openen. Optie twee is het handhaven van het huidige beleid: de winkeliers in de stadsdelen Binnenstad en Overige Wijken kunnen maximaal 20 zon- en feestdagen per jaar hun deuren openen. Voor winkeliers op Westermaat Plein en de perifere detailhandel blijven bij beide opties de huidige regels van kracht: zij kunnen op zon- en feestdagen open tussen 10.00 en 22.00 uur.

Van de 345 reacties zijn 292 (84,6 %) voor verruiming van de winkeltijden op de zon- en feestdagen. Het initiatief Hengelo Helemaal Stil verzamelde ruim 4727 handtekeningen voor het maximaal vrijlaten van de winkeltijden. De ondertekenaars zijn van mening dat winkeliers op zondag zelf moeten kunnen bepalen of ze opengaan en op welke tijden.

Wethouder Mariska ten Heuw: 'De zondagsopenstelling in Hengelo houdt de gemoederen al een hele tijd bezig. Bij dit onderwerp zie je maar weer eens dat er altijd veel verschillende kanten aan een zaak zitten. Het college van B en W vindt het belangrijk om alle voors en tegens inzichtelijk te maken, zodat de gemeenteraad een weloverwogen besluit kan nemen. We zijn dan ook blij dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om hun reactie kenbaar te maken. Deze reacties hebben we teruggebracht tot twee opties. De gemeenteraad beschikt nu over voldoende input voor een goede discussie.'