Tobias Jansen spreekt meer dan twaalf talen, waaronder Arabisch, Perzisch, Russisch,  Mongools en Oeigoers, (Foto: Linda Meijer)
Tobias Jansen spreekt meer dan twaalf talen, waaronder Arabisch, Perzisch, Russisch, Mongools en Oeigoers, (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

10 voor Taal voor Tobias Jansen

Algemeen

Er zijn in totaal 195 internationaal erkende onafhankelijke staten/landen in de wereld, maar er bestaan maar liefst 6.800 talen. Daarvan zijn 2.261 gebaseerd op een geschreven systeem, de andere bestaan enkel onder gesproken vorm. 

HENGELO - Het Nederlands staat in de ranglijst naar aantal sprekers op de achtenveertigste plaats in de wereld, wat het tot een middelgrote taal maakt. De ‘grootste’ taal is het Mandarijn, gesproken door 885 miljoen Chinezen. Vervolgens komt het Spaans (332 miljoen) en dan pas het Engels, met 322 miljoen. Binnen Europa is het Duits het grootst, gevolgd door Frans en Engels.

Liefde voor filologie

Wij Nederlanders spreken over het algemeen een aardig mondje over de grens. Wellicht uit pure noodzaak, omdat veel van onze Europese buren zich niet aan onze, van oorsprong West-Germaanse harde klanken durven te wagen. Dit geldt niet voor de in Hengelo geboren en getogen Tobias Jansen (27), die een grote liefde voor grammatica en filologie heeft: “Ik heb altijd al een drang gehad om eropuit te trekken en de wijde wereld te verkennen. Mijn ouders ondersteunden mij daarin en namen mij op jonge leeftijd mee naar het buitenland. Met name de geschiedenis van landen als Egypte, Griekenland en Turkije lagen mij aan het hart.”

De ‘standtalen’ Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans beheerste Tobias al aardig, maar hij was op zoek naar meer. Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Leiden, leerde hij met veel tijd en moeite Arabisch lezen en schrijven. “Er gaat een wereld voor je open als je je een paar jaar inzet om een taal te leren. Al snel kreeg ik geen genoeg meer van grammatica en filologie, waarna ik ook besloot om Perzisch en Russisch te leren. Eigenlijk is mijn talenliefde grenzeloos, dat wil zeggen dat ik alle talen interessant vind en dus ook veel verschillende talen bestudeerd heb. Momenteel houd ik mij vooral bezig met Mongools en Oeigoers, om zo mijn PhD (doctoraat) op een goede manier af te kunnen ronden en toegang te krijgen tot klassieke, vaak onvertaalde bronnen.”

Taalpunt Menthol Hengelo

Leren doet Tobias altijd in zijn eentje, want hij gelooft niet zo in cursussen en apps. Ook de term ‘talenknobbel’ wijst hij resoluut van de hand. ”Het enige wat je nodig hebt om een nieuwe taal te leren is veel tijd, geduld en discipline, en natuurlijk een liefde voor literatuur. Iets spreken is een ding, maar de cultuur en aard van een taal leren kennen maakt het pas echt fascinerend.” Momenteel werkt Tobias al ruim twee jaar als vrijwillig tolk voor taalpunt Menthol Hengelo, waar hij mensen helpt met hun inburgering. Tobias is echter nog beschikbaar voor een betaalde baan, liefst als linguïst of tolk, dus overheid/werkgevers in binnen- en buitenland, grijp je kans!

door Linda Meijer

Geduld, discipline en liefde voor literatuur

www.lindameijer.nl
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 15 uur geleden
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 15 uur geleden
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 15 uur geleden
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07
Afbeelding
De vele opties in de tuinmeubelshop: van loungesets tot zweefparasols 13 apr, 12:33